Aliaa Magda Elmahdys blogg.

Nakenhetsrevolution provocerar

2011-11-18 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

Egypten visar sig fortfarande vara pionjär när det gäller kvinnokampen i arabvärlden. Den egyptiska kvinnorättskämpen och nationalisten Huda Sharawi (1879-1947), grundaren till Egyptian Feminist Union, var den första kvinnan i arabvärlden som tog av sig sin slöja. Nu år 2011 är det den 20-åriga konstnären Aliaa Magda Elmahdys tur att ta alla med storm.

Revolutionen i Egypten slutar inte att överraska. Aliaa Magda Elmahdy har skakat om både Egypten och världen denna vecka genom sin ”nakenhetsrevolution”. Hon publicerade nakna bilder av sig själv och andra i sin blogg, "Frihetskämpes dagbok".

Nästan två miljoner hits och cirka 3 000 kommentarer och hälsningar har över en natt gjort Aliaa Magda Elmahdy till en världsnyhet. Men också till en måltavla för religiösa extremister som redan har polisanmält henne.

Aliaa Magda Elmahdy som beskriver sig själv som revolutionär, ateist, feminist, vegan och liberal. Hon menar att hon genom sin ”nakenhetsrevolution” protesterar mot våld, rasism, sexism, sexuella trakasserier och hyckleri i sitt samhälle.

Under Mubaraks Egypten var det förbjudet även att använda nakna modeller vid konstskola. Aliaa Magda Elmahdys publicering av bilder på sin egen kropp har väckt starka känslor. Kvinnorättsaktivister är överraskade och splittrade, med delade åsikter om hennes aktion. En del hyllar henne och andra är oroliga att sådana extrema metoder skadar kvinnorörelsen i en konservativ miljö och ger näring till religiösa extremister. Aliaa svarar dem som kritiserar henne att ”Individuella friheter ska inte begränsas av sociala normer. Människa är människa, oavsett var i världen hon lever. Alla har samma rättigheter.”

Kommentarerna i hennes blogg och på Facebook är mest positiva och stödjande. Många unga kvinnor från arabvärlden har redan sagt att de kommer att följa Aliaas revolution och publicerar nakna bilder av sig själva. I kommentarerna hyllas Aliaa om och om som en hjälte, en modig kvinna värd respekt, en som har vågat bryta tabun. Kommentarerna kommer från hela världen men också från de islamiska länderna.

En 60 årig man skriver så här:

”Jag är en 60 årig arabisk man och på inget sätt anser jag dina bilder vara pornografiska. De är ett rop för frihet att kunna tala ut, frihet att kunna välja… Jag uppmanar alla unga män och kvinnor att ta tillfället i akt och omvandla denna händelse till en medborgarrörelse, så att ni kan leva ett värdigt liv utan rädsla.”

En annan under namnet An Egyptian skriver:

”Jag hyllar ditt mod även om jag inte nödvändigtvis instämmer i alla dina åsikter och övertygelser. Jag kan inte hjälpa dig men jag stöder din kamp för din frihet och frihet för alla människor, män och kvinnor. Jag tror att Gud skapade man och kvinna i hans egen vackra avbild. Gud beundrar sin egen skapelse. Tyvärr snedvrids vår kultur av feltolkningar av olika religioner, vilket gör denna vackra image och våra kroppar till sexobjekt och skam. Även om ditt sätt att bemöta frågan är mycket chockerande för vårt konservativa samhälle, tror jag att kravet på extrem frihet är det rätta sättet för att besegra denna utveckling av extremism och förtryck som vi nu möter.”

För varje sekund ökar antalet besök på Aliaa Magda Elmahdys blogg. Hon sitter och svarar på kommentarerna och argumenterar för sin aktion. Många är oroliga för hennes säkerhet. Men en sak är klart. Aliaa Magda Elmahdy har öppnat Pandoras låda! Hur denna händelse kommer att utvecklas och vilken inverkan hennes nakna bilder kommer att ha på kvinnorörelsen, radikaliseringen av feministiska rörelsen och det planerade parlamentsvalet i slutet av november, återstår att se.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111120 - ewa espling

En riktigt bra artikel som bekriver styrkan hos Egyptens kvinnor. De behöver vårt stöd och uppmärksamhet!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: