Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Gudrun Schyman.

Makten bär hästsvans – men inte BH

2011-11-18 | Sandra Andersson padlock

INRIKES

Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan, som för kvällen agerade samtalsledare, konstaterade att Gudrun Schyman, Mona Sahlin och Maria Wetterstrand var och en och tillsammans utgör en helt fantastisk massa politisk erfarenhet. När de intog de tunga röda sammetsbeklädda fåtöljerna på Moriskans scen var det fullsatt och ute i höstmörkret stod alla de som inte fick plats.

FAKTA

Arrangemanget "Kvinna och partiledare – ett samtal om maktens strukturer i Sverige" hölls på Moriskan i Malmö den 14 november.

I samtalet deltog Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Gudrun Schyman.

– När det gäller Carema Care kan man se att det finns kvinnor i hela kedjan. Kvinnor vårdas. Kvinnor vårdar. Och det är anhöriga kvinnor som går in och hjälper till när äldreomsorgen inte räcker till. Här ser man tydligt hur politikerna prioriterar och det är bara ett exempel på att allt kvinnor är och gör, är mindre värt än allt vad män är och gör, sade Gudrun Schyman.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– Carema* utgör ett tydligt exempel på att man behöver använda hela spektrat som rekryteringsunderlag istället för halva. Det är en speciell typ av män som rekryteras. Underlaget är litet, vilket betyder att organisationer som breddar rekryteringsunderlaget även tänkt bredare i andra perspektiv, sade Maria Wetterstrand.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– För ett par år sedan kunde man konstatera att det var fler som hette Göran än som var kvinnor i styrelserna. Problemet är likhetsprincipen. Att män rekryterar andra män som är lika dem själva. Politiken måste våga det näringslivet inte klarar ut själva. Fram för kvotering, sade Mona Sahlin.

­­­­– En kompetent man, en mindre kompetent, en inkompetent. Först därefter tar man en kvinna. Rationella överväganden styr inte här. Något mer konservativt än näringslivet får man leta efter. Mansdominansen leder till tunnelseende och triggar risktagandet . Förändringen måste komma från dem högst i ledningen i de största företagen. De har mest makt att förändra, sade Gudrun Schyman.

­­– Miljöpartiet har haft kvotering från början. När det gäller könskvotering i näringslivet så skulle det inte vara någon skada. Ändå är jag skeptisk. Jag gillar inte att politiker går in och petar, sade Maria Wetterstrand och pekade på en skiljelinje mellan kvällens samtalsparter.


Peta i föräldraförsäkringen?

­­­

– Argumentationen låter likadan när det gäller jämställd föräldraförsäkring. ”Staten ska inte styra”. Ska inte staten göra något när man ser att makten är skev? Det här är maktfrågor, sade Gudrun Schyman som med det resonemanget fick Maria Wetterstrand­ att tända till:

­­­­­­­­­­­– Det är en helt annan fråga. Föräldrapenningen är ju ett statligt stöd som staten betalar ut. Det finns ju gränser för vad staten ska lägga sig i.

­ ­­– Intressant! konstaterade Mona Sahlin och underströk kvällens andra skiljelinje.

­­­­­­­­­– Ska vi förändra synen på föräldrarollen har vi makt och myndighet att göra det, sade Gudrun Schyman.

­­

Laget och jaget

­­­­­– ”Ett så stort parti kan inte ha en partiledare som är ifrågasatt”, sade Håkan Juholt för ett år sedan. Behandlas kvinnor och män på olika sätt, frågade Heidi Avellan.

­­­– Ja. Socialdemokratin har personifierat makten. Det har talats om landsfader, sjungits ”Arbetets söner” och arbetaren har varit gruvarbetaren. Inte hemtjänsten. Vi måste bryta normerna. Efter 117 år fick partiet sin första kvinnliga partiledare och nu är vi tillbaka till mustaschprydda män, sade Mona Sahlin.

­­– Varför var du ”laget inte jaget” – varför bossade du inte bara upp dig, frågade Heidi Avellan apropå turbulensen kring det rödgröna samarbetet med Miljöpartiet och den identitetskris det drog igång inom socialdemokratin.

­– Som företrädare för ett parti ska man leda, peka ut vägen, men också få med sig partiet. Jag försökte bryta flera strukturer i partiet: vi skulle inte stå som ensamt parti, vi skulle bryta med gruvarbetaridentiteten och se hemtjänsten och vi skulle se att mänskliga rättigheter inte bara ska omfatta vita heterosexuella män. Det där är jag stolt över, sade Mona Sahlin.


Feminism med kvinnliga attribut

­– Jag upprörs över de partier som skrivit in feminismen i sitt partiprogram, men inte driver en feministisk politik. Jag blir upprörd över att Anders Borg, som kallar sig feminist driver en politik som gör att jämställdheten går bakåt. Alltså, det räcker inte med hästsvans, sade Schyman.

­­­– Hästsvans och BH, föreslog  Mona Sahlin.

­­­– Om Vänsterpartiet menar allvar med en feministisk analys, måste man sätta in partiledarvalet i ett feministiskt sammanhang. Att se strukturen förpliktigar, sade Gudrun Schyman apropå Vänsterpartiets dribblanden kring favoriten Jonas Sjöstedt och tvåpartiledarlösningen.

­– Attribut som är kvinnors förlöjligas. Vad göra? På med röd väska, röda skor och rött läppstift och fram för fruktansvärt kompetenta politiska varelser, sade Mona Sahlin och rev ner stora applåder.Kvinna – och annorlunda i politiken

­­

– Jag är feminist och ser förtryckande strukturer av homosexuella, funktionshindrade och människor med annan hudfärg. Och det vet jag att många män vare sig upptäckt eller upplevt, sade Mona Sahlin.

­­­– Jag är jag. Jag gör det jag kan och ber inte om ursäkt för det. Jag agerar hellre feministiskt än kallar mig feminist, sade Maria Wetterstrand.

­­– Jag hade inte blivit partiledare om jag varit feminist. Det växte fram. Och jag är inget offer som går omkring och känner mig förtryckt. Att vara feminist betyder att jag har ett medvetande om vad som händer omkring mig och att jag på så sätt blir en aktör för förändring, sade Gudrun Schyman, som tog emot applåderna och fortsatte:

­– Jag blev uppriktigt förvånad när jag stötte på patrull i partistyrelsen i valrörelsen 2002. De ansåg att jag hade rätt i sak, men att tiden ännu inte var ”mogen” att driva en valkampanj med feministiska förtecken. Helt tokigt. Tiden är ju övermogen.

­­– Det talas mycket om hur de här frågorna ”riskerar att skrämma bort” väljare, mer sällan om de väljare man faktiskt kan locka till sig, sade Mona Sahlin.

­­­­­– Centerpartiet är intressant. De kan välja kvinnor som partiledare utan vidare debatt. Centerpartiet har alltid haft ett kvinnoförbund med starka kvinnor. Man får konstatera att kvinnors status blir högre när de står i produktionen, vilket centerkvinnorna på landet gjorde på ett annat sätt än arbetarkvinnorna i staden. Centerkvinnorna har inte knuffats tillbaka till kaffekokning, sade Gudrun Schyman.


90 år av kvinnlig rösträtt – ingen kvinna statsminister

­­

– Det är pinsamt om det ickevalda kungahuset ska få en kvinnlig företrädare innan vi fått till en kvinnlig statsminister. Här krävs en rejäl uppryckning. Vi måste ge unga flickor förebilder. Ska de drömma om att bli prinsessa eller statsminister? sade Maria Wetterstrand.

­­– Ska jag vara realistisk, så hänger det ju på att Socialdemokraterna eller Moderaterna väljer en kvinnlig partiledare och det ser jag inte som troligt inom de närmsta åren, sade Mona Sahlin.

­­– Jag blir irriterad på den här uppgivenheten. Inte någon annan politisk fråga behandlas på det här viset. Nej, jag efterlyser beslutsfähighet. När tillräckligt många feminister vågar vara feminister på valdagen, då jävlar blir det fart, sade Gudrun Schyman och rev ner kvällens varmaste applåder.

 

* Carema Cares styrelseledamöter är samtliga män.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: