Digitalt verktyg genuspimpar litteraturen

2011-11-18 | FemPers padlock

KULTUR

Danielle Sucher har skapat ett tillägg (plug-in) till webbläsaren Chrome som heter Jailbreak the Patriarchy. Tillägget byter ut pronomen och könsbestämda ord, dvs, man byts mot kvinna, han mot hon, bror mot syster och så vidare.

Såhär skriver Sucher om sin uppfinning: "Jag måste säga att det här gör läsning på internet till en fascinerande ögonöppnare. Hur skulle världen se ut om vi vände på sättet som vi pratar om kvinnor och män på? Nu kan du ta reda på det!"

Tillägget finns inte på svenska än så länge, men på engelska kan vi prova att läsa texter med ombytta kön och se vad som händer.

Här kommer några exempel på hur det kan se ut när man använt Jailbreak the Patriarchy:

LOLITA: "Humbert Humbert is a middle-aged, fastidious college professor. She also likes little boys. And none more so than Lolita, who she'll do anything to possess. Is she in love or insane? A silver-tongued poet or a pervert? A tortured soul or a monster? Or is she all of these?"

MEMOIRS OF A GEISHA: "Chiyo is only nine when he and his brother, Satsu, are virtually sold to a stranger by his mother. Chiyo's unusual beauty lands him an apprenticeship in one of Kyoto's best-known okiya,or geisha houses, while the plainer Satsu is led to a run-down part of town where he will be forced into prostitution. Except for a momentary reunion many months later, the brothers never see one another again."

PRIDE AND PREJUDICE: "It is a truth universally acknowledged, that a single woman in possession of a good fortune must be in want of a husband."

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: