Dåligt betyg för svenska modeföretag

2011-11-18 | FemPers padlock

EKONOMI

FAKTA

De modeföretag som granskats i rapporten är H&M, Lindex, Indiska, KappAhl, Gina Tricot, MQ, Åhléns, Varnergruppen, RnB Retail and Brands.

De nio största modeföretagen i Sverige är dåliga på att arbeta för höjda löner för de anställda. I många länder där företagen har sin produktion räcker arbetarnas löner inte för att de ska kunna leva ett anständigt liv. I Bangladesh ligger lönerna till exempel under FN:s fattigdomsnivå 2 USD per dag. Det visar rapporten Har modet modet att höja lönerna? som Rena Kläder och Fair Trade Center presenterade i veckan.

Rapporten visar att de granskade modeföretagen i Sverige ligger efter modeföretag i till exempel Storbritannien i arbetet med att införa en lön som går att leva på i sina leverantörskedjor. Företagen är medvetna om att lönerna är för låga, men vet i allmänhet inte vad de ska göra åt det.

"Idag bidrar många skandinaviska modeföretag indirekt till en grov underbetalning av arbetare i producentländerna", skriver Rena Kläder på sin hemsida.

För att lönerna ska öka är det enligt rapporten centralt att företagen arbetar för fackliga rättigheter i form av fri organisering och rätt att förhandla kollektivavtal. Enligt Fair Trade Center är en majoritet av klädarbetarna unga kvinnor i åldrarna 16-25 år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: