Vanligt med fattigdom efter avslutat socialbidrag

2011-11-11 | FemPers padlock

EKONOMI

Rapporten "Inkomster och fattigdom hos före detta socialbidragstagare" finns att ladda ner här.

Många är fortsatt fattiga efter att de slutat få socialbidrag. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

– Majoriteten har en bättre ekonomisk situation, men ungefär en fjärdedel fortsätter att vara fattiga även efter att de slutat få socialbidrag. Många verkar ha svårt att till fullo kompensera socialbidraget med andra inkomster. Det gäller framförallt unga och de som får sjukpenning, säger rapportens författare Anna Persson i ett pressmeddelande.

Hon har studerat var de personer som lämnade bidraget fick sin inkomst från året efter att de inte längre fick socialbidrag (det som numera kallas försörjningsstöd). Få började arbeta heltid, desto fler hade en svag anknytning till arbetsmarknaden. Allra vanligast var att helt sakna stabil inkomst – i 35 procent av fallen var det svårt att utröna var inkomsten kom ifrån.

– Kvinnor, unga och personer med utomnordisk bakgrund eller låg utbildning har oftare en svagare position på arbetsmarknaden. Kanske försörjs de av familjemedlemmar. De blir oftare bidragsberoende igen efter en period, säger Anna Persson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: