Saman Ali.

Ship to Gaza laddar om

2011-11-11 | Karin Råghall padlock

INRIKES

Så länge Israel upprätthåller blockaden av Gaza kommer solidaritetsaktivister fortsätta skicka båtar. Det säger Saman Ali från Ship to Gaza Sverige, som planerar att sända en ny båt under 2012.

Läs också:

2011-07-15 Värdigheten seglar symboliskt mot Gaza

2011-07-01 Nya hinder för Ship to Gaza

2011-06-24 Pnina Feiler 87 åker mot Gaza i helgen

2011-06-10 Människor måste få veta vad som händer

2011-06-03 Ship to Gaza symbol för ny era

Den här gången ska Ship to Gaza Sverige skicka en båt från Norden, som ska gå genom europeiska hamnar och vidare till Gaza. Det berättar Saman Ali från Ship to Gazas styrgrupp. Han har precis kommit hem från ett möte i Istanbul, där representanter från Freedom Flotilla i ett tiotal länder träffades för att planera framtiden.

– Alla var överens om att så länge blockaden finns kvar så fortsätter vi att segla mot Gaza, säger Saman Ali.


Ny båt nästa år

Det är ännu för tidigt att säga när nästa båt kommer att avgå, men planen är att det ska ske under 2012. Innan dess kommer det att bedrivas kampanjer i en rad länder – däribland Norge, USA, Spanien, Holland, Frankrike, Grekland och Sverige – inför nästa resa.

I Sverige finns ett tiotal lokalgrupper som inom kort kommer att börja jobba inför nästa resa.

– Vi har mycket jobb framför oss men det är bara att bita i och kämpa vidare. Jag tror att det kommer att bli ett jättebra projekt, framför allt för att skapa opinion och nå ut med budskapet, som helt enkelt är solidaritet med palestinierna som är under blockaden i Gaza, säger Saman Ali.


Fördömde Israel

Samtidigt som Freedom Flotillas representanter träffades i Istanbul, bordade Israel kanadensiska Tahrir och irländska Saoirse som var på väg mot Gaza. Det var båtar som aldrig kom iväg från Grekland i somras. På båtarna fanns vänner och bekanta till deltagarna i Istanbul, och dessa gick ut med en kommuniké där de fördömde Israels agerande.

Saman Ali trodde att stämningen i Istanbul skulle vara nedstämd efter det som hände i Aten i somras, då ett antal båtar hindrades från att lämna Grekland. Men tvärtom verkade folk ivriga att komma igång med en ny kampanj, berättar han.

– Det var kampanda på mötet. Alla var på samma linje: vi samlar krafterna och åker någon gång under nästa år, säger han.

Saman Ali lägger till att om Israel tycker att Ship to Gaza ger dem huvudvärk, så finns det en mycket enkel lösning.

– Lyft blockaden så finns vi inte kvar! Men vi fortsätter så länge blockaden är kvar, säger Saman Ali.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: