TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Handbok för rätten att slå larm

2011-11-11 | FemPers padlock

EKONOMI

Bristande lojalitet kan göra att du blir av med jobbet – om du är privatanställd. Det är en av aspekterna som tas upp i TCO:s nya handbok Rätten att slå larm. En handbok om yttrandefriheten på jobbet – råd för whistleblowers, som presenterades i veckan.

I handboken föreslår TCO bland annat att efterforsknings- och repressalieförbudet för anställda i all offentligt finansierad verksamhet ska stärkas.

– I dag har två kollegor på samma offentligt finansierade arbetsplats helt olika möjligheter att slå larm bara för att den ena är anställd i ett privat bolag och den andra direkt av stat eller kommun, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Stärkt yttrandefrihet och meddelarskydd är inte bara en demokratifråga utan även en fråga om god arbetsmiljö, menar TCO. Britta Lejon, första vice ordförande i fackförbundet ST, berättade under ett seminarium där handboken presenterades att många av ST:s medlemmar upplever att taket har blivit lägre på arbetsplatserna. I en stor arbetsmiljöundersökning som ST beställt ansåg ungefär en tredjedel av medlemmarna att den som framförde kritik riskerade att drabbas av nackdelar i form av utebliven löneutveckling, utebliven karriärutveckling eller i värsta fall att de skulle bli uppsagda eller utköpta.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: