Allt fler unga pensioneras

2011-11-11 | FemPers padlock

EKONOMI

Läs mer om och ladda ner rapporten Förtidspension av unga – en fråga om utsortering efter utbildningsnivå och socioekonomisk bakgrund?

Antalet unga i åldrarna 20-24 med aktivitetsersättning ökade med 80 procent mellan 2003 och 2011. Det visar en rapport inom den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen.

– Siffrorna visar på ett nederlag för regeringens arbetslinje, säger utredningens huvudsekreterare Irene Wennermo till dn.se.

Bland dem som beviljas aktivitetsersättning (det som tidigare kallades förtidspension) är unga med låg utbildningsnivå och tidigare arbetslöshetsperioder överrepresenterade, och deras föräldrar har ofta en lägre inkomst än genomsnittet. Unga män är något överrepresenterade i gruppen med förtidspension/aktivitetsersättning, medan unga kvinnor är överrepresenterade bland de nybeviljade.

Rapporten, som presenterades på torsdagen, drar slutsatsen att ökningen av antalet unga och unga vuxna med aktivitetsersättning kan relateras till högre inträdeshinder på arbetsmarknaden och en benägenhet att medikalisera problem som i grunden är sociala.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: