Abortmotståndare förlorade i Mississippi

2011-11-11 | Gerda Christenson padlock

UTRIKES

Ett lagförslag som skulle ge ett befruktat ägg samma rättsskydd som en människa röstades i onsdags ner i en folk-
omröstning i Mississippi i USA. Men abortmotståndarna ger sig inte.

I USA vill abortmotståndarna stoppa aborträtten genom att lagstadga om att ett befruktat ägg ska få samma rättsskydd som en människa. De kallar det Human Life Amendment eller ”Personhood” Amendment. Det skulle innebära att abort skulle likställas med mord, och att abort inte skulle tillåtas ens vid våldtäkt eller incest. Det skulle också innebära att vissa typer av preventivmedel skulle förbjudas.

Två gånger har förslag om att ge befruktade ägg samma rättsskydd som människor lagts fram i Colorado, men båda gångerna har förslagen röstats ned med god marginal. I onsdags var det Mississippis tur.

Både den republikanska och den demokratiska guvenörskandidaten i Mississippi har uttalat sitt stöd till lagändringen. Det påverkade troligen valet, så att skillnaden blev knapp, men även annars hör Mississippi till de mest konservativa staterna i USA. Prognoser pekade mot att abortmotståndarna skulle vinna, men i onsdags röstade slutligen 42 procent för lagändringen, medan 58 procent röstade mot.

National Organization for Women (NOW) skriver i ett uttalande att de inte har några illusioner om att abortmotståndarna kommer att fortsätta försöka få igenom lagar om befruktande äggs rättsskydd – trots det hot det innebär mot kvinnors liv. Men de tillägger att amerikanska kvinnor inte kommer att acceptera abortmotståndarnas fanatism, och att NOW lovar att göra allt för att stoppa förslagen till lagändringar i varje stat där abortmotståndarna försöker få igenom dem.

Hittills under 2011 har abortlagen åtstramats i ett stort antal stater i USA.

Enligt Vatikanstaten lovade dessutom Barack Obama vid sitt besök hos påven i somras att han ska verka för att begränsa aborträtten i USA.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: