Isabelle Huppert tilldelas Stockholm filmfestivals Lifetime Achievement-award.

Rekorddeltagande av kvinnor i Stockholms filmfestival

2011-10-21 | Rebecca Unnerud padlock

KULTUR

Den nionde november är det återigen dags för Stockholms filmfestival, den 22 i ordningen, denna gång med rekord i kvinnliga upphovspersoner. Rebecca Unnerdud listar några måste-se.

När Stockholms 22: a internationella filmfestivalsamlar till presskonferens meddelas att detta års upplaga på en punkt redan på förhand skiljer sig från övriga år. En fjärdedel av filmerna har nämligen i årets festival en kvinnlig regissör och nära hälften en kvinnlig producent, vilket är rekord i festivalens historia.

Visst hade det varit än mer tillfredställande om fördelningen hade varit helt jämn, men vid jämförelse med SF:s repertoar där kvinnliga regissörer och producenter lyser med sin frånvaro får vi jubla.

Årets tema på festivalen är ”Love Stories”. Kärlek och kärlekshistorien är ett evigt tema där varje ny filmgeneration skapar sina egna tolkningar. Stockholms filmfestivals ambition är att täcka in en bredare definition av kärlek.

Några sådana filmer är kostymkomedin Hysteria med Maggie Gyllenhaal i en av rollerna, filmen tar upp förlegade könsroller på ett humoristiskt sätt. Den utspelar sig i det viktorianska London där läkaren Granvile driver runt på jakt efter sjukhusanställning men hamnar till slut hos doktor Dalrymple – en specialist på kvinnosjukdomar som botar nervösa kvinnor genom manuell framkallning av hysterisk paroxysm (orgasm).

Dokumentären Miss Representation är upprörande skildring av hur media påverkar och konstruerar vår uppfattning om kvinnlig identitet. Franska The Lady hittar du i Open Zone-sektionen, den är en gripande biografi om Aung San Suu Kyis (Michelle Yeoh) oförtröttliga kamp mot diktaturen i Burma. Det är inte första gången Nikita och León-regissören Luc Besson gör film om coola kvinnor.

Dokumentären The Look är en fascinerande porträttering av en av filmhistoriens största skådespelare, Charlotte Rampling och i Competition-sektionen återfinns den omtalade Sleeping Beauty, som är australiensiska författaren Julia Leighs debutfilm.Det är ett vågat och oroande drama om unga Lucy som gör vad som helst mot betalning. Inte förrän hon erbjudits ett jobb där hon nedsövd låter män utnyttja hennes livlösa kropp väcks den letargiska kvinnans behov: att ta reda på vad som händer när hon sover.

Norska Ligg med mig är också med i Competition-sektionen och belönades med manuspriset på Tribecas filmfestival. Filmen handlar om 15-åriga Alma som får lära sig att hennes frispråkighet är för högljudd för hembygden.

Förutom 170 filmer så erbjuder festivalen en namnkunnig gästlista eller vad sägs om: Andrea Arnold, Viggo Mortensen, Luc Besson, Tomas Alfredson, Lisa Ohlin, Ruben Östlund, Joachim Trier och Alejandro González Iñárritu (regissören bakom Amores Perros, 21 gram och Babel) som kommer att tilldelas Visionary Award på årets festival.

Årets Lifetime Achievement Award-vinnare är fantastiska Isabelle Huppert och hon är på plats för ett "face to face" där hon kommer att samtala om sin karriär och ta emot sitt pris. Huppert spelar också huvudrollen i My Worst Nightmare som kommer att visas på festivalen. Anne Fontaine, som tidigare bland annat har gjort Coco före Chanel och Nathalie, står för regin.

Festivalen äger rum 9-20/11 och och ni som inte kan vara på plats kan du följa festivalbevakningen här i Feministiskt Perspektiv, där vi kommer att recensera utvalda filmer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: