Christina Herrström.

Priser i rad till Christina Herrström

2011-10-21 | FemPers padlock

KULTUR

För en vecka sen blev författarinnan och dramatikern Christina Herrström årets Dorispristagerska, och idag får hon Centerkvinnornas pris som Årets Brytare.

Christina Herrström
är författarinna och dramatiker, född 1959. Hon har skrivit böcker, TV-, radio- och filmmanus, bland annat till publik- och kritikersuccéerna Ebba och Didrik och Glappet.

Nätverket Doris delar varje år ut Dorispriset till en person som främjat jämställdhet i filmbranschen. I år gick det till författarinnan och dramatikern Christina Herrström, som fick priset under Ladybug Filmfestival i förra veckan.

Motiveringen löd: ”Årets Dorispristagerska och filmgeni är en manusförfattarinna med unik lyhördhet inför människans komplexitet. Hon synliggör hur könsmaktsordningar ter sig i samhället och skildrar karaktärer vi känner igen från verkligheten men som vi sällan möter på film eller TV. I manus som Ebba och Didrik, Glappet och Tusen gånger starkare, lyfter Christina Herrström fram och vidgar perspektiven om hur det är att växa upp som tjej och kille. Där vuxna ofta sviker har hon modet att vara en återkommande röst för barn och unga eller som en artonåring uttryckte sig 'Tack gode gud för den människan!'”


En utmärkelse till

Nu är det dags igen. Den här gången är det Centerkvinnorna som beslutat att ge utmärkelsen Årets Brytare till Christina Herrström. Hon får det för sin bok och film Tusen gånger starkare, som visar hur könsnormerna i skolan påverkar både elever och lärare. Genom priset vill Centerkvinnorna uppmuntra dem som aktivt bryter könsnormer och bidrar till ett jämställt samhälle.

Så här säger Christina Herrström själv om varför hon skrev boken:

– Jag skrev Tusen gånger starkare för att jag var arg på att så oerhört lite har hänt under de 35 år jag varit medveten om obalansen. Jag var trött på att kamouflera budskapen, men jag hade ingen som helst aning om att det fanns en sådan enorm hunger efter den berättelsen i hela landet, och ute i världen där filmen har visats på festivaler.

– Det vanliga är att man skuldbelägger sig själv för att man är en sådan mes som inte ”tar plats”. Jag ville stötta de unga, hjälpa dem att se så att de kan bli starkare och våga vara sig själva, lita på sig själva.

Årets Brytare delas ut idag, i samband med Centerkvinnornas nationella temadag kring jämställd skola.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: