Den eyptiska teveserien "Zahra och hennes fem makar" har gjort succé.

Polyandri i arabiska såpoperor

2011-10-21 | Edda Manga padlock 3

FEMINISM

När Feministiskt initiativ under sin första valkampanj föreslog att äktenskapsbalken skulle ersättas med en neutral samlevnadslagstiftning som skulle gälla för två eller fler partners oavsett kön, ledde det till en ilsken debatt om faran att öppna för en enligt kritikerna definitionsmässigt kvinnofientlig samlevnadsform som polygami.

Kritiker anklagade Feministiskt initiativ för att undergräva kvinnors ställning med sitt förslag: lagen måste slå vakt om tvåsamhetsnormen i syfte att skydda svensk jämställdhet. En bisarr logik, även om man skulle acceptera den ogrundade premissen att den dominerande konstellationen skulle bli en man och flera kvinnor.

I ett land där det farligaste för en kvinna är att befinna sig ensam eller med sina underåriga barn tillsammans med sin partner i den gemensamma bostaden kunde istället polygami prövas som en preventiv åtgärd mot kvinnomisshandel och kvinnomord. Jag vet inte om någon undersökt detta empiriskt, men det förefaller föga troligt att kvinnor skulle bli mer utsatta i ett hushåll där de tillsammans med andra vuxna kvinnor lever med en man än i hushåll där de är ensamma med honom.


Den polygamiska ordningen utmanas

 

I vilket fall som helst verkar den visionära och kritiska kulturproduktionen på detta område blomstra och må bra i Saudiarabien och i Egypten, där den rådande polygamiska ordningen utmanas av polyandriska berättelser. En episod av den saudiska teveserien Tash Ma Tash (Ingen stor sak) handlade för en tid sedan om en saudisk kvinna som gifter sig med fyra män eftersom hon anser att hon har den ekonomiska och känslomässiga kapaciteten för att göra det.

Tash Ma Tash är ett enormt populärt satiriskt program där man skämtar om känsliga ämnen såsom terrorism, religion och könsförhållanden och som är inne på sin 18:e säsong. Liksom många av de populäraste teveserierna lanseras varje ny säsong under Ramadan, första timmarna efter solnedgången.


 

Omdebatterat ämne

Samma ämne är grundtemat i den egyptiska teveserien Zahra och hennes fem makar (Zahra we Azwajouha El Khamsa). Som svar på konservativa mäns protester mot serien svarade regissören Mustafa Mahram att det inte fanns någon anledning att inte visa en historia där en kvinna har flera makar eftersom det är "någonting som förekommer i det verkliga livet". Serien blev en succé vars marknadsföring bland annat innehöll en tävling på 20 000 dollar till den som kunde gissa vem som skulle bli Zahras femte make.

Ämnet debatterades hett i egyptiska tidningar. Den saudiska författarinnan Nadine Al-Budeir skrev ett inlägg i Al-Masry Al-Youm där hon förespråkade rätten till polyandri. Hon ifrågasatte varför muslimska män tillåts gifta sig med flera fruar när det inte är tillåtet för muslimska kvinnor att gifta sig med flera män. "Låt mig välja fyra, fem eller kanske nio", föreslår hon. "Jag skulle välja män av olika storlekar och kroppsformer, en skulle vara blond, en annan mörk, de skulle kunna vara långa eller korta".

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111023 - Ingrid Engarås

Åh vad jag skulle vilja dela den här! Snälla lås upp!


20111104 - Edda Manga

Ska föreslå att vi löser upp det på nästa redaktionsmöte


20111116 - Jenny Rönngren

Delbar nu!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: