Muammar Gadaffi.

"Han borde ha ställts inför rätta"

2011-10-21 | Jenny Rönngren padlock 1

UTRIKES

Muammar Gadaffi är död. Han greps under dramatiska omständigheter av den nya övergångsregeringen NTC och avled av skador som han åsamkades under och efter gripandet.

Leire Saitua Iribar såg nyheten om firandet av Gadaffis död på TV i går, från sitt hem i Bilbao i Spanien, direkt efter den andra toppnyheten i spanska medier att den baskiska gerillarörelsen ETA beslutat att lägga ner vapnen för gott.

Hon välkomnar beslutet eftersom hon är pacifist. Samtidigt stödjer hon baskiska självständighetssträvanden och kan inte låta bli att reagera på bilderna som passerade på skärmen igår. Först en tillbakablick på terrorakter utförda av ETA, bland annat sprängningen av Luis Carrero Blanco, militär och regeringschef mot slutet av Franco-diktaturen. Att fira ett sådant dåd hade inte varit möjligt i dagens Spanien.


Firar en akt av terrorism

Så följer nyhetsbilderna på de libyska, Nato-stödda rebeller tillsammans med en blödande och tillfångatagen Gadaffi. Och så belåtna kommentarer från världsledare som Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

– Man firar en akt av terrorism, det är min reaktion när jag ser Sarkozy och Douglas, säger Leire Saitua Irabar.

I marockansk teve visas även bilderna på hur rebellerna misshandlar den skadade i stället för att se till att han kommer levande vidare för att ställas inför rätta för sina brott mot mänskligheten. FN och Amnesty kräver att Gadaffis död utreds. På marknaden i Fez, Marocko, står radio- och teveapparater på med full volym. Överallt pratar folk om det som hänt. En del tycker att det libyska folket har rätt att döda, ja till och med lyncha, en diktator som förtryckt och dödat så många under sin 42-åriga diktatur. Att de har rätt att fira, och att nyheten innebär fest.


Förstörde arabiska våren

Men bland de fackliga aktivister och protesterande studenter som fortfarande håller liv i kampen för demokrati i Marocko finns en annan inställning. Jihad Fatchati har ett år kvar på sin universitetetsutbildning i journalistik och kommunikation och är en av de aktivisterna. Hon berättar att många andra gett upp.

– Gadaffi förstörde den arabiska våren. Nu går det inte att säga att kraven på demokrati inte leder till krig. Allt har stannat upp grund av Libyen. Nu dödar de honom på samma sätt som han dödat människor som velat ha förändring. Han borde ha ställts inför rätta, säger hon och konstaterar att vad som betraktas som terrorism beror på vem håller i vapnet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111024 - Annica Ericsson

Också min reaktion! Blev mycket bedrövad över hur det gick till när Gadaffi slaktades på samma sätt som han låtit slakta oppositionella under många år.Han borde fått stå till svars för sina brott mot mänskligheten inför internationella brottsdomstolen!! Annica Ericsson, Malmö

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: