Vid graviditet är arbetsgivaren skyldig att anpassa arbetet efter den gravidas behov, till exempel genom att utesluta riskabla arbetsmoment.

Gravid deltidsbrandman vann kamp mot Försäkringskassan

2011-10-21 | FemPers padlock

INRIKES

Läs också:

2011-10-14 Brandmannamöte i Uppsala

2011-07-29 Brandmän inte rädda för mycket utom kvinnor

En deltidsbrandman, gravid i sjätte månaden, nekades nyligen sjukskrivning av Försäkringskassan. Detta trots att både läkare och arbetsgivare instämde i att hon inte kan utföra sitt vanliga arbete inom deltidsbrandkåren. Arbetsgivaren kunde inte erbjuda några alternativa arbetsuppgifter och kvinnan, som arbetar i Matfors i Medelpad, blev sjukskriven den 15 september. Förra fredagen fick hon beskedet att Försäkringskassan inte bedömer att hon är berättigad till sjukpenning. Det gjorde henne förtvivlad.

– Jag klarar inte av att arbeta som brandman, jag orkar inte dra slang och inte vill jag utsätta mig för giftig rök som kan vara skadlig för mitt barn, säger kvinnan till Sundsvalls Tidning, som har följt fallet.

Enligt Försäkringskassan var hon tvungen att gå tillbaka till arbetet eller anmäla sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen om hon ville behålla sin sjukpenninggrundande inkomst.

Men i onsdags rapporterade Sundsvalls Tidning att Försäkringskassan har ändrat sig och kvinnan ska nu få sjukpenning. Om det beror på ett nytt läkarintyg eller uppmärksamhet i pressen är oklart.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: