Skådespelerskan Marzieh Vafamehr dömdes till ett års fängelse samt 90 piskrapp.

Framgångar och motgångar för fängslade kvinnor i Iran

2011-10-21 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Sholeh Irani rapporterar om hur det går i kampen för frihet för de iranska kvinnorna Fereshteh Shirazi, Marzieh Vafamehr, Nasrin Sotoudeh och Faranak Farid.

Fereshteh Shirazi, kvinnorättsaktivist och medlem i en miljon signatur-kampanjen arresterades i september på grund av falska anklagelser, liksom "agerande mot landets säkerhet". Shirazi har fått nu en preliminär dom. Hon dömdes till tre års fängelse samt sju år utreseförbud. Iranska kvinnorättsaktivister uppmanar omvärlden att protestera mot hennes dom och kräva hennes frigivning. FI har tidigare protesterat mot hennes gripande.

Skådespelerskan Marzieh Vafamehr med huvudroll i filmen Mitt Teheran till salu som greps i juli har blivit dömd till ett års fängelse samt 90 piskrapp. Hennes brott är att ha spelat barhuvad, utan slöja och druckit alkohol i vissa scener i filmen. Filmen visades i det officiella programmet i Toronto International Film Festival 2009 och har visningsförbud i Iran.

Nasrin Sotoudeh, den fängslade advokaten har nu börjat en ny kampanj från sin fängelsecell. Hon vägrar bära den heltäckande svarta slöjan, chador. Enligt nya regler ska fångar bära chador vid familjebesök. Sotoudehs make, Reza Khandan, sade till iranska medier att han gick till Evin för att träffa sin fru denna vecka. Fängelsevakterna informerade honom att hon har fått besöksförbud eftersom hon vägrar bära heltäckande slöja.

Faranak Farid, författare, redaktör och kvinnorättsaktivist som greps tidigare i år, är nu efter 42 häktningsdagar frisläppt mot borgen. Ett stort internationellt stöd från världens författare och kvinnoorganisationer har påverkat Farids snabba frigivning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: