Wiwi-Anne Johansson (V)

Fråga i riksdagen om föräldraförsäkringens mål

2011-10-21 | FemPers padlock

INRIKES

Förra veckan avslöjade Feministiskt Perspektiv att alliansregeringen har tagit bort målet att föräldraförsäkringsdagarna ska fördelas jämställt mellan kvinnor och män i direktiven till Försäkringskassan. Nu meddelar Vänsterpartiet att Wiwi-Anne Johansson (V), riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet, har lämnat in en fråga till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Svaret ska komma under interpellationsdebatten i dag.

I dag tar män ut cirka 23 procent av föräldradagarna. Det leder till att föräldraförsäkringen är med och skapar utanförskap och ojämställdhet, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande. Kvinnor står utanför när det gäller karriärvägar och ekonomiskt inflytande. Barn står utanför när det gäller kontakten med sin pappa. Män står utanför när det gäller delaktighet i sin egen familj.

– Vi politiker måste ta vårt ansvar för de långsiktiga och storskaliga effekterna av hur skattemedel används. Precis som när det gäller andra försäkringar som arbetslöshets- och sjukförsäkringen. Det är sorgligt att regeringen med jämställdhetsministern i spetsen vägrar ta detta ansvar, säger Wiwi-Anne Johansson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: