Bonnie Bernström, ordförande för Liberala Kvinnor.

Folkparti-nej till fler pappamånader

2011-10-21 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

Förslaget om en tredje kvoterad månad i föräldraförsäkringen röstades ner på Folkpartiets landsmöte i helgen. I stället röstade landsmötet för en fördubbling av jämställdhetsbonusen. Liberala Kvinnor var trots det nöjda.

Folkpartiet hör till de partier som ursprungligen var mest drivande för att föräldraförsäkringen ska bli jämställd. Men några fler månader låsta till respektive förälder vill partiet inte ha. Det stod klart på landsmötet som hölls i helgen.

Trots att oenigheten var stor, segrade de som ser valfriheten som viktigare. Partiledningen ville hålla möjligheten för en utvidgning av pappamånaderna öppen, men fick se sig nedröstade av landsmötet. I stället för fler pappamånader föreslår Folkpartiet att jämställdhetsbonusen ska fördubblas.


Liberala Kvinnor positiva

Liberala Kvinnor, som vill ha en utvidgning av de kvoterade månaderna, var trots allt positiva till landsmötets omröstning. De skriver i ett pressmeddelande att positionerna för en tredje pappamånad klart har flyttats fram.

"Ovanligt många talare både kvinnor och män markerade viljan att ytterligare öronmärka dagar i åt vardera föräldern. I synnerhet de unga folkpartisterna manifesterad tydligt sitt ställningstagande för en tredje pappamånad men även Folkpartiets tidigare partiledare Bengt Westerberg som var initiativtagare till den första pappamånaden 1994 gjorde en bejublad comeback  talarstolen i denna fråga."

Liberala Kvinnors styrelse skriver att en tredje pappamånad är "en blygsam begäran som skulle innebära ett stort steg framåt i jämställdhetsarbetet och skulle minska skillnaderna mellan kvinnor och mäns löner, hälsa, pensioner och ägande".

På Liberala Kvinnors senaste landsmöte beslöt förbundet att arbeta för införandet av fyra pappamånader.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: