Aktivisten Nancy Fiallo fick återse väninnan Luz Amparo Sundkvist Morales Echavarría, vid sitt besök i Sverige.

Hon företräder offren för Colombias Watergate

2011-09-30 | Katarina Hörlin Barnekow padlock

UTRIKES

Colombias förre underrättelsechef, Jorge Noguera, dömdes förra veckan till 24 års fängelse för sitt samröre med paramilitären. Juristen och människorättsaktivisten Nancy Fiallo är nöjd med domen.

FAKTA NANCY FIALLO

Yrke: Jurist och människorättsaktivist i Asamblea de Mujeres por la Paz, AMP.

Bakgrund: Farmor Ester Maria Gualdrón demonstrerade för kvinnors rösträtt. Hemma pågick alltid diskussioner om politik. 1990 blev Nancy aktiv i kampen för mänskliga rättigheter.

Aktuell: Observatör vid rättegångarna mot de politiker som samarbetat med paramilitären.

Om rädsla: Rädslan är nödvändig, den skyddar genom att hindra en från att ta onödiga risker.

Om skydd: Jag har internationell medföljning från kristna fredsrörelsen i Sverige. Personer följer mig hem, på möten, i domstolen, på vägen däremellan. Alltid. Ett annat skydd är att synliggöra vad vi gör och att jag blir offentlig.

Om Sverige: Det är mitt första besök i Sverige. Tack vare lugnet och alla varma människor förstår jag vad det innebär att leva i ett land med verklig fred.


FAKTA AMP

Det civila samhällets nationella kvinnosamling för fred

Bildades 1999

En av 22 organisationer i en paraplyorganisationen för fred.

Driver en radiostation som informerar om mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

Verkar för att:

  • Sanningen kommer fram och att offrens rättigheter tas tillvara i rättsprocesser mot före detta medlemmar i illegala väpnade grupper.
  • Marken som stals från civila bönder eller köptes av nationella eller multinationella företag för vrakpriser efter att lokalbefolkningen har drivits bort återlämnas
  • FN:s Resolution 1325, om kvinnors medverkan, tillämpas i fredsförhandlingarna.

Intervjun tolkades av Karin Ekholm

Nancy Fiallo tog emot beskedet om domen mot Jorge Noguera under sitt Sverigebesök. Feministiskt Perspektiv passade på att intervjua henne.

– Detta är Colombias Watergate. Förre presidenten Alvaro Uribe, som var Nogueras chef, är Nixon, säger Nancy Fiallo, som precis varit i Sverige för att föreläsa om den politiska situationen i Colombia.

Hon har tillbringat timmar, dagar, veckor i Colombias högsta domstol för att som observatör bevaka rättegångarna mot politiker som samverkat med paramilitären.

– Vi var rädda att processen mot Noguera inte skulle leda fram till en bra dom. Han var en av de som skyddades av Uribe. Domen är viktig för att synliggöra vad den statliga säkerhetsapparaten i Colombia gjort mot sina civila och oppositionen.


Underlättade mord

För snart fem år sedan började skandalen att högt uppsatta politiker samarbetade med paramiltären rullas upp. President Uribe, som nu utreds för att ha avlyssnat advokater och journalister, sände ut flera av sina misstänkta medarbetare på diplomattjänster utomlands. Noguera var under en period konsul i Milano, men kallades hem och dömdes för att mellan 2002 och 2005 ha samarbetat med paramilitärerna under sin tid som chef för säkerhetspolisen.

– Han gav information om civila, om vänsterpolitiker och människorättsaktivister till kriminella, till paramilitären, som underlättade för dem att förfölja och mörda, säger Nancy Fiallo.

Jorge Nogueras efterträdare Maria del Pilar Hurtado har sökt asyl i Panama och förre stabschefen Bernardo Moreno är anklagad för samma sak som Noguera. Moreno är förbjuden att verka politiskt i 18 år. Rättegångar pågår.

– Nästa steg för rättvisan i Colombia blir att titta på näringslivets roll. Inte en enda företagare är dömd för samröre med den organiserade brottsligheten. Paramilitärer har dömts. Politiker har dömts. En process pågår mot Uribe, men fortfarande har man inte rört näringslivet, varken det colombianska eller de multinationella företagen, som finansierat paramilitären.

Nancy har hotats i sin roll som observatör. Hoten kom när domstolen började rikta blicken mot de privata företagens roll i den organiserade brottsligheten.

– I dag har jag alltid internationell medföljning vart jag än går.


Räcker inte att vara trevlig

Nancy Fiallo tillhör kvinnorättsorganisationen AMP. Kvinnor har en utsatt situation i ett land med tre miljoner internflyktingar och där 200 000 personer tvingas lämna sina hem varje år, enligt den svenska regeringen. Återintegreringen av paramilitärerna tillsammans med narkotikaekonomin, kidnappningarna och terroristdåden klassas som landets svåraste problem. Minst 40 000 personer har mördats under konflikten.

– Man har inte tid att prata om kvinnors rättigheter, inte om våld i hemmet och frågan om abort är tabu. 51 procent av befolkningen i Colombia är kvinnor. De glöms bort i konflikten, säger Nancy Fiallo, som har tilltro till den sittande presidenten Santos.

– Han talar på ett trevligt sätt. Han lyssnar. Men han har avslutat det statliga programmet för skydd av människorättsförsvarare. 29 har dödats hittills i år. Vi önskar att Santos gick ut och sa ”Jag respekterar människorättsförsvararna”. Den dag han säger det offentligt och ger medel till skydd, då är vi nöjda.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: