Upprop mot nytt mord på mexikanska journalister

2011-09-16 | FemPers/AmecoPress padlock

UTRIKES

Det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv, RIPVG, fördömer mordet på de mexikanska journalisterna Marcela Yarce Viveros och Rocío González Trápaga.

Under parollen ”Det största brottet är tystnaden; oss tystar de inte” samlade ett dussintal organisationer till protest på gatorna i Mexiko city i söndags, för att kräva att mordet på journalisterna Marcela Yarce Viveros och Rocío González Trápaga klaras upp. Dessutom, höjs röster bortom de mexikanska gränserna som fördömer detta nya kvinnomord.

Journalisterna Marcela Yarce Viveros, PR-samordnare och grundare av tidningen Contralínea, och Rocío González Trápaga, frilansjournalist som samarbetade med medieföretaget Televisa, flera nyhetsmedier och stod nära de anställda på Contralínea, mördades i gryningen mellan den 1 och 2 september i området Iztapalapa i Mexico City.

RIPVG har uttryckt sitt avståndstagande och sin oro inför de här dåden som ”är en del av de allt fler fallen av våld mot kvinnor inom journalistiken i det här landet, bristen på engagemang i utredningarna från myndigheternas sida och den utbredda straffriheten.”

”Vi kallar på myndigheterna att ta hänsyn till det som uttrycks i lagen om kvinnors rätt till ett liv utan våld liksom de många internationella konventioner som skrivits under och ratificerats för att utredningarna om kvinnomord och attack mot yttrandefriheten ska leda till att den här nya episoden av våld löses.” skriver nätverket i en kommuniké.

Organisationen som samlar journalister, män och kvinnor, från 35 länder i världen gör på nytt ett ”upprop till den mexikanska staten att sätta stopp för den här vågen av våld mot dem som utövar journalistik i landet och agera så att kvinnomorden och varje form av våld mot kvinnor får ett slut och yttrandefriheten och tryckfriheten garanteras för alla”.

”I detta internationella nätverk av journalisters namn kräver vi att de mexikanska myndigheterna agerar snabbt och garanterar för att något liknande inte upprepas” avslutar RIPVG.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: