Stor del libysk olja till Frankrike

2011-09-16 | padlock

EKONOMI

Frankrike har i ett avtal försäkrat sig om stora delar av Libyens oljeresurser. Avtalet ska ha ingåtts med den libyska rebellrörelsen, vilken har fått stöd från Frankrike sedan inbördeskriget bröt ut i våras, enligt tidningen Libération.

Nätupplagan av torsdagens Aftenposten skriver att franska Libération kan hänvisa till ett brev från rebellernas Nationella övergångsråd om att «tilldela Frankrike 35 procent av råoljan i utbyte mot landets totala och permanenta stöd till vårt råd». Brevet ska vara ställt till emiren av Qatar och är daterat den 3 april.

Den franska tidningen skrev om det mycket förmånliga avtalet på torsdagen, samma dag som världens toppledare samlades i Paris för en konferens om Libyens framtid. Sammanlagt deltar runt 50 länder i mötet.

Libyens oljereserver motsvarar 44 miljarder fat olja. Fram till år 2010 producerade Libyen 1,8 miljoner fat olja om dagen, enligt Figaro. Frankrike var den näst största importören av olja från Libyen, efter Italien. 15 procent av Frankrikes totala oljeimport har kommit från Libyen.

aftenposten.no

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: