Kampen för frigivning går in i en ny fas.

Reducerat straff för Nasrin Sotoudeh en triumf

2011-09-16 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Kampen för den fängslade advokaten och kvinnorättsaktivisten Nasrin Sotoudehs frigivning intensifieras nu, sedan strafftiden reducerats i hennes slutdom. En bekräftelse på att internationella påtryckningar har betydelse och måste fortsätta som bland andra Amnesty har tagit fasta på direkt.

Mer information om andra iranska kvinnorättsaktivister i fängelse och stöd för deras frigivning.

Urgent Action för Farank Farid

Feministiskt Perspektiv har ända sedan gripandet följt Nasrin Sotoudeh. Vi har skrivit om gripandet, fängelsetiden, hungerstrejker, liksom den kamp hon bedrivit även inne i fängelset för sina rättigheter och för sina barns integritet vid besöken.

Under de senaste veckorna har hon avstått från kabin-besöket för att träffa sina barn, efter att dem blev trakasserade av vakterna vid ett besök. Så sent som i förra veckan greps även en av hennes försvarsadvokater, Abdolfattah Soltani, som representerar de flesta politiska fångarna i Iran.

Nu, ett år efter gripandet den 4 september 2010, har Sotoudeh fått sin slutdom efter överklagan. I januari 2011 dömdes hon preliminärt till 11 års fängelsestraff och 20 år med yrkes- och reseförbud för brott rubricerade som "aktivitet mot den nationella säkerheten", "propaganda mot regimen" och "medlemskap i Human Rights Defenders”.

En omfattande internationell kampanj till Sotoudehs försvar, samt protester i Iran, har tvingat iranska myndigheter att backa från den ursprungliga domen, fast inte hela vägen. Den 14 september meddelade Sotoudehs kollega och make, Reza Khandan, att högsta domstolen har reducerat Sotoudes straff till 6 års fängelse samt 10 års yrkesförbud.

Slutdomen visar tydligt att den iranska regimen har påverkats av internationella påtryckningar. Det enda sättet att stödja Sotoudeh och alla andra politiska fångar är fortsatta påtryckningar och höjda röster. Ett brev med krav på fortsatta protester i form av diplomatiska påtryckningar för Nasrin Sotoudehs omedelbara frisläpning, cirkuleras nu på Facebook. Amnesty International har omedelbart påbörjat en ny kampanj för Sotoudes frigivning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: