Kina kan få förbud mot könsrelaterat våld

2011-09-16 | FemPers padlock

UTRIKES

Enligt officiella siffror i Kina är våld i hemmen ett utbrett fenomen. För att få stopp på våldet förbereds nu i Peking den första lagen mot könsrelaterat våld, efter fyra år av utredningar och debatter. Först 2001 fick landet en äktenskapslag och kvinnors tillgång till beskydd vid misshandel är begränsat. Våld i hemmet drabbar ungefär var tredje familj, och 60 procent av tonåringarna har upplevt misshandel i hemmiljön.

Wang Xingjuan har startat den första telefonlinjen för kvinnor i Kina och intervjuas av den spanska tidningen Publico. Hon menar att våldet till viss del beror på den kinesiska kulturens traditionella etik och värderingar, och att lagen bara är ett steg på vägen.

– Männen åtnjuter en högre status och etablerar sin auktoritet via våldet mot sina fruar. Det är det gamla talesättet – ”kontrollera din familj och du kommer att styra landet”. Varje familj har sina normer, och bestraffningar är en av dem, säger hon.

– De nya generationerna lever i ett modernt samhälle, men många ungdomar har vuxit upp med en pappa som slår deras mamma, en farbror som slår deras faster, en bror som slår deras svägerska. I Kina blir det naturligt att slå kvinnan och det är den mentaliteten vi måste avskaffa.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: