Charlotte Kalla t.h intervjuas av Feministiskt Perspektivs Alva Nilsson t.v.

Charlotte Kalla siktar in sig på VM 2015

2011-09-09 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Charlotte Kalla är har redan ställt in siktet på hemma-VM i Falun 2015. Feministiskt Perspektivs Alva Nilsson får en pratstund med en av våra mest folkkära idrottare.

Det är mindre än ett år sedan Charlotte Kalla tillsammans, med Ida Ingmarsdotter, vann sprintguldet i VM. Nu laddar den folkkära skidåkerskan för en säsong utan mästerskap. Det gör att hon haft mer möjligheter att testa och fundera.

Det regnar och Charlotte Kalla har luvan uppdragen över huvudet. Hon klampar runt i leran med rosa gummistövlar. Det är inte riktigt så vi lärt oss känna igen henne. Vi har snarare lärt känna henne med en vit landslagsmössa på huvudet och stavar i händerna. Hon brukar svepa fram genom den vita snön på lätta skidor, inte klampa runt i lera med klumpiga stövlar.

Det är inte förrän om fyra år hon ska vara som allra bäst. Men redan nu är hon ett jagat byte i skidskidspåret. Marit Björgen och Justyna Kowalczyk. Där har ni namnen som alla vill placera sig före i resultatlistorna.

Men även om den svenska skidstjärnan har siktet inställt på hemma-VM i Falun 2015 ser hon fram emot säsongen och Tour the Ski.

– Tour the ski är det stora målet för mig, sen vill jag placera mig bra i den totala världscupen. Men Tour the ski kommer bli säsongens höjdpunkt, säger Kalla.


Några nya backklättringar som den Kalla visade upp under 2008?

– Njaaa, jag tror att det är lite tuffare nu än när jag då vann. Konkurrensen i damklassen är hårdare.

Vilka som är hennes största konkurrenter är svårt att säga.

– Det är väldigt svårt att veta efter en hel sommar och en höst och vi har fortfarande många månader på oss att förbereda, säger Kalla men berättar sedan att de hon framför allt tror sig komma att tampas med är just norskan Marit Björgen och polskan Justyna Kowalczyk.

Kanske kan vi ändå drömma om magiska backklättringar och hårda spurtdueller där den regerande OS-mästarinnan på 10 kilometer fristil är först att korsa mållinjen?

Det är en glad och förväntansfull Kalla som berättar om träningen som väntar under de närmsta månaderna innan världscupen startar den 19 november.

– Just nu är det ganska mycket träning, vi har lite fler läger nu under hösten jämfört med sommartiden. Det är löpning och rullskidor och skidgång och styrketräning. Ingen skidåkning ännu utan det blir en intensiv period sen när snön lägger sig i Sverige.


Öka träningsdosen

Efter tre mästerskapsår är säsongen 2011-2012 alltså en säsong utan några internationella mästerskap. Efter VM 2009 där Kalla var med och bärgade ett stafettbrons, OS 2010 där hon vann både ett silver i sprintstafetten och guld i fristil och under VM 2011, som slutade med två stafettmedaljer är mellanåret nu här.

– Det blir inte lika naturligt att ”de här två veckorna ska jag vara i toppform” utan det ges mer möjlighet att experimentera.Jag har försökt att öka träningsdosen lite det här året och jag vill även tävla väldigt mycket. Tidigare säsonger har jag valt bort världscuphelger till förmån för att få träna.

Det är alltså först om fyra år Charlotte Kalla ska vara som allra bäst.

– Ja, enligt statistiken är jag i rätt ålder då. Man tar flest medaljer när man är 28 år, säger Kalla och firar av det där breda leendet vi lärt oss att känna igen. Det märks att hon är sugen på att komma ut i spåren igen och även om hon under vintern inte kommer att jaga guldmedaljer i den blågula dräkten ser hon fram emot säsongen som väntar runt hörnet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: