Arbetsmarknadspolitiska åtgärder ökar

2011-09-09 | FemPers padlock

EKONOMI

FAKTA/Social ersättningar

SCB redovisar årligen statistik över antalet helårspersoner i åldrarna 20-64 som har sin försörjning via sociala ersättningar och bidrag, såsom sjukpenning, sjuk-, aktivitets- eller arbetslöshetsersättning samt ekonomiskt bistånd.

Varje ersättning mäts i helårspersoner, så kallade helårsekvivalenter. Så räknar de för att det ska bli möjligt att jämföra mellan olika typer av ersättningar. Till exempel blir två personer, som varit heltidsarbetslösa ett halvår var, tillsammans en helårsekvivalent.

Räknat i helårsersättningar minskade antalet personer som fick sociala ersättningar förra året jämfört med tidigare år, skriver Statistiska centralbyrån (SCB) i ett pressmeddelande. Under senare delen av 2000-talet, med undantag för år 2009, har antalet personer som får sociala ersättningar minskat kontinuerligt. Minskningen år 2010 var emellertid blygsam, bara 0,5 procent.

Betydligt större var förändringarna beträffande olika typer av ersättningar som aktualiserades. Personer med sjukpenning, sjuk-och aktivitetsersättning var färre men de som fick ekonomiskt bistånd från socialtjänsten ökade. Antalet personer som fick arbetslöshetsersättning minskade, medan antalet som var i arbetsmarknadspolitiska åtgärder ökade stort, med 45 procent.

Omfördelningen mellan ersättningsformerna medför en betydande skillnad för den enskilda. Sjukpenning liksom sjuk-, aktivitets- och arbetslöshetsersättning betalas ut oavsett den övriga ekonomin, det vill säga oavsett om personen äger exempelvis en bil eller sin bostad. Ekonomiskt bistånd ges uteslutande till dem som är helt utan pengar eller annat ägande.


Källa: SCB

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: