Stina Svensson, Sissela Nordling Blanco & Gudrun Schyman.

V vill väl men det räcker inte

2011-08-26 | Gudrun Schyman , Sissela Nordling Blanco , Stina Svensson padlock

OPINION

Vårt förslag är att alla, både privata och offentliga arbetsgivare ska vara med och betala, eftersom alla företag, både privata och offentliga, är delaktiga i det som pågår. Det skriver Gudrun Schyman, Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco med anledning av Josefin Brinks kritik mot förslaget om Jämställdhetsfonder i förra numret av Feministiskt Perspektiv.

I förra numret av Feministiskt Perspektiv upprepar Josefin Brink samma kritik mot F!:s förslag om Jämställdhetsfond som hon förde fram i valrörelsen.

Hon menar att konstruktionen – 0,5% höjning av arbetsgivaravgiften för samtliga arbetsgivare samt att staten lägger till lika mycket – skulle föra över skattepengar till företag som skulle ha råd att betala.

Så kan man naturligtvis se det men det gäller ju i så fall alla former av arbete mot alla former av diskriminering. Ska vi göra något så kostar det. Företag får pengar för miljöomställning trots att de borde kunna betala själva, för att bara ta ett exempel.

Vårt förslag är att alla, både privata och offentliga arbetsgivare ska vara med och betala, eftersom alla företag, både privata och offentliga, är delaktiga i det som pågår. Att staten sedan lägger in lika mycket som företagen menar vi är fullt rimligt för att visa att vi menar allvar och har gemensamt ansvar.

Ett års inbetalningar räcker naturligtvis inte för att täppa igen hela lönegapet men det är en början. Förhoppningsvis får avgifterna den effekten att processen snabbas på så det inte ska behöva ta ett helt decennium innan vi fått rättvisa löner.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: