Urbefolkningskvinnor kräver rättvisa

2011-08-26 | FemPers padlock

UTRIKES

En grupp bond- och urbefolkningskvinnor i Caldono, norra Colombia, kräver att landets ordinarie rättssystem prövar ett fall med sexuella övergrepp mot fem kvinnor. De anser att urbefolkningssamhällets egna rättsliga råd inte tagit fallet på tillräckligt stort allvar.

Förövaren har våldtagit sina tre döttrar – 7, 9 och 14 år – och två svägerskor. Från början ska rådets avsikt ha varit att lämna över honom till det ordinarie rättssystemet. Men vid ett nytt möte, där kvinnorna inte fick komma till tals, dömde rådet själva förövaren fem års samhällstjänst.

Det rättsliga rådets argument är att han inte utgör någon fara för samhället, men invånarna anser att situationen är ohållbar.

– Tyvärr anses det här inte vara ett brott och vi har fått bevis för hur traditionella rättvisans institutioner ser på saken. Det hårdaste är att offret ska visa att hon våldtagits och inte själv sökt situationen, säger Zully Meneses från den feministiska fredsorganisationen La Ruta Pacifica de Mujeres del Cauca till tidningen el Tiempo.

Hon anser det akut att låta kvinnors rättigheter gå före etniska tillhörighet, oavsett vilken, och utan hänsyn till jurisdiktion.

Åklagarmyndigheten i Colombia känner till och håller på att utreda fallet.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: