Partiledarkandidaterna i C – Anna-Karin Hatt, Annie Lööf och Anders W Jonsson.

Trötta på kompromisspolitik dras de ändå mot konsensus

2011-08-26 | Charlotte Haider padlock

INRIKES

Centerpartiets tre kandidater till ny ordförande betonar, var och en, att en profilering av Centern står högt på deras agenda. De är trötta på kompromisser. Ändå var det mycket av konsensus som rådde även när de skulle profilera sig personligen.

Centerpartiets partiledarkandidater

Namn: Sara, Anna-Karin Hatt

Ålder: 38 år

Födelseort: Gryteryd i Småland

Bostadsort: Hägersten

Sysselsättning: It- och regionminister sedan oktober 2010

Uppdrag: Ordförande i Centerpartiets förnyelsegrupp "Hållbar tillväxt i hela Sverige"

Namn: Anders W Jonsson

Ålder: 50 år

Födelseort: Sveg

Bostadsort: Hedesunda

Sysselsättning: Barnläkare och riksdagsledamot sedan 2010

Uppdrag: Ordförande i Centerpartiets förnyelsegrupp "Välfärd", ledamot av Centerpartiets nationella eftervalsanalys

Namn: Annie Lööf

Ålder: 28 år

Födelseort: Maramö utanför Värnamo

Bostadsort: Värnamo

Sysselsättning: Riksdagsledamot sedan 2006 samt Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson

Uppdrag: Ledamot av Centerpartiets partistyrelse, ordförande för partiets nationella eftervalsanalys

På torsdagen avslutades den turné genom landet som de tre partiledarkandidaterna Anna-Karin Hatt, Annie Lööf och Anders W Jonsson gjort under sommaren. De har ömsom tillsammans och ömsom var för sig besökt partimedlemmar från norr till söder.

På fyra platser – Göteborg, Trångsviken, Malmö och till sist huvudstaden på torsdagen – har de haft regelrätta utfrågningar, alla tre, tillsammans med en moderator.

Ju närmare de kommit Stockholm och den fjärde och sista gemensamma utfrågningen desto mer likartade har deras åsikter blivit.


Feminister

Alla tre är feminister.

Annie Lööf med målsättningen om jämställda skolor, vård, löner.

Anna-Karin Hatt lutar sin feminism på C:s historia med Karin Söder som både utrikesminister och statsminister och Maud Olofsson som högprofilerad partiledare med posten som näringsminister. Hon menar att det är en tradition med kvinnor på viktiga positioner.

– Därtill har Centerpartiet alltid haft det största kvinnoförbundet bland riksdagspartierna.

Anders W Jonsson som sitter i riksdagen sedan tio månader är även aktiv i sitt yrke som barnläkare. Hans bidrag till feminismen är dels att han vill förenkla för kvinnor att starta företag inom ”monopolsektorer” framförallt på vårdområdet, och dels att han är beredd att aktivera lagen mot lönediskriminering.

– Kvinnor befinner sig oftare på arbetsplatser med arbetsgivare i monopolställning som kan fortsätta hålla lönerna nere.

Alla tre är för en utbyggnad av vindkraften. Annie Lööfs tidigare stöd för kärnkraften fördes inte ens på tal.


”Partistyrelsen gjorde kovändning”

Beträffande förslaget att kvotera föräldraförsäkringen mellan mamman och pappan vågar de tre sig på att vara försiktigt oense.

Annie Lööf är uppenbart irriterad på sin partistyrelse.

– De gjorde en kovändning och har nu föreslagit kvotering. Det är jag helt emot, säger hon.

Anna-Karin Hatt ifrågasätter också partistyrelsens förslag men har svårt att tro att det blir antaget av stämman. Hennes förslag är en fördubblad jämställdhetsbonus. Hon tror att en sådan vore tillräcklig för att motivera båda föräldrarna att ta ut maximalt av sina barnledighetsdagar.

Anders W Jonsson motiverar sitt avståndstagande från kvoterad föräldraförsäkring med att ”det ska avgöras hemma, vid köksbordet med barnets bästa för ögonen”.


”Medlemmarna vill ha förnyelse”

Nuvarande partiledare Maud Olofsson kritiserades indirekt av Anna-Karin Hatt och Annie Lööf med att de båda önskar sig en ministerpost ”med tunn portfölj” i händelse av att de blir valda. Vid flera tillfällen aktualiseras Maud Olofsson tunga uppdrag som näringsminister vilket medfört att hon inte mäktat med att vara partiledare i tillräcklig utsträckning.

Redan i sitt inledningsanförande konstaterade Annie Lööf att hon hade känt av en ”längtan efter ett nytt ledarskap” under sina besök hos partimedlemmarna.

– Centern förlorade många kommunmandat vid det senaste valet och det kräver lyhördhet från ledningen, för att kunna resa sig igen.

– Men något så ”nytt” som en manlig ledare har vi inte hört specifika önskemål om, kommenterade Anna-Karin Hatt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: