Trollen fortsätter härja på genuslistan

2011-08-26 | FemPers padlock

INRIKES

FAKTA/Troll

Trollning kommer från engelskans ”trolling” och innebär att någon eller några på internetforum av olika slag avsiktligen retar eller provocerar de övriga. Resultatet blir att ”trollaren” lurar in de seriösa medlemmarna i fruktlösa diskussioner utan ände och att allt de säger vänds emot dem. I värsta fall kan inte forumet fortleva.

I vintras skrev Feministiskt Perspektiv om att troll härjade på genuslistan. Genuslistan är Nationella sekretariatet för genusforsknings mejlingslista för genusintresserade. Det är ingen diskussionslista, utan en lista för information om aktuell forskning, jobb inom området, kurser, utbildningar med mera.

Där har den självutnämnda ”forskaren” Pär Ström, mansrättsdebattören Pelle Billing och andra ”jämställdister” (som de ibland kallar sig själva) valt att vara med. Och där skriver de inlägg. Per Ström hör till dem som ligger ganska lågt på själva listan, han nöjer sig med att på sin blogg uppmana andra att göra ”hyss” på genuslistan, medan han själv belåtet skriver blogginlägg under rubriker som ”Nu är genusforskarna jättearga på mig”.

Trollen har med andra ord inte slutat härja än, trots upprepade tillsägelser från moderatorn. Och är det någon som svarar eller kommenterar deras inlägg, hängs den ut på Pär Ströms eller Pelle Billings bloggar.

Nu senast har Pelle Billing försökt skandalisera genusforskningen genom att påstå att han har ”upptäckt” att Institutionen för Kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet samarbetar med ”öppet våldspositiva och antidemokratiska revolutionärer”.

De han syftar på är Göteborgs Queerinstitut och deras hemsida om firande av ”Heterohatets dag”. Förutom på genuslistan har Billing skrivit om detta även på Newsmill. Det har fått Lisbeth Lewander, prefekt för institutionen, att svara med att ta avstånd från ”Heterohatets dag” och ”den våldsromantik som torgförts i detta sammanhang”.

Efter hennes avståndstagande har Pelle Billing, Per Ström och andra istället fyllt sina bloggar med upprörda inlägg om att enskilda genusforskare fortsatt försvara Göteborgs Queerinstitut, på Facebook. Även SVT har fått sig en släng av Billing, för att deras debattredaktör Inti Chavez Perez deltagit i firandet av ”Heterohatets dag”.

Eftersom Pelle Billing länkat till en YouTube-video om firandet kan var och en själv bedöma om det verkligen handlar om risk för en våldinriktad revolution.

Den som inte håller med Billing kanske frågar sig – som Tomas Wetterberg i Män för jämställdhet – varför just genusvetare får sitt yrkes informationskanal trollad?
”Varför är det på det viset att Per Ström och hans vänner tar sig in i mängder med olika sammanhang där genusfrågorna diskuteras på ett seriöst sätt. Nu senast på Genuslistan, en informationskanal för genusvetare och andra med seriöst intresse för dessa frågor. Varför är det på det viset att Ström, Billing och de övriga männen som brukar kallas antifeminister, lägger så mycket energi på att smutskasta oss som tror på genusvetenskapen och feminismen?”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: