Ny lag ska skydda Perus urbefolkningar

2011-08-26 | FemPers padlock

UTRIKES

Perus kongress har enhälligt antagit ett lagförslag som kräver urbefolkningars fria och informerade samtycke i förväg vid projekt som påverkar dem och deras land. Lagen antogs i tisdags och betraktas som historisk. Den nyvalde presidenten Ollanta Humala säger sig stödja beslutet och har nu 15 dagar på sig att underteckna den nya lagen för att den ska träda i kraft.

Lagförslaget ligger i linje med FN:s arbetsorganisation ILO:s konvention 169, som skyddar urbefolkningars rättigheter, och som ratificerades av Peru 1993.

Att landet hittills inte levt upp till konventionen har skapat stora oroligheter. För över 70 procent av Amazonas har tillstånd för gas- och oljeutvinning delats ut, utan urbefolkningarnas samtycke, enligt Survival International, vars chef Stephen Corry ser två kvarstående utmaningar: först ska presidenten underteckna den nya lagen, och sedan måste regeringen leva upp till åtagandena.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: