Indisk nätaktivist mördad

2011-08-26 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Den stridbara bloggaren och nätaktivisten Shehla Masood har mördats, vid 39 års ålder. Hon skulle just starta bilen utanför sitt hem när hon träffades av ett skott i nacken. Masood var på väg till en stödaktion för den fängslade Anna Hazare, som leder en fredlig resning mot politisk korruption. Ingen förövare har ännu identifierats.

Reportrar utan gränser kräver att de indiska myndigheterna genomför en opartisk och självständig utredning för att hitta mördarna, absolut respekt för informationsfriheten och beskydd för de kritiska aktivister som demonstrerar på gatorna eller på nätet.

Bloggerskans pappa är inte lika diplomatisk utan har gått ut offentligt med vilka han ser som huvudmisstänkta – ledaren för det största konservativa partiet, en polischef och ytterligare två personer som han inte vill gå ut med namnen på, men vars namn är kända för polisen.

Pappan har också riktat misstankar mot det multinationella företaget Río Tinto, som Shehla Masood undersökte för ”smutsigt spel” med politiska kopplingar till företagets exploatering av några av landets mest lönsamma diamantgruvor.

Just den typen av information, om multinationella företags aktiviteter i Indien, hade Shehla Masood krävt att få tillgång till av myndigheterna vid upprepade tillfällen.

Det finns en lag sedan 2005 som garanterar allmän tillgång till officiella dokument, men de som försöker använda sig av lagen förföljs ofta av officiella tjänstemän och flera har mördats.

För tre år sedan framförde Shehla Masood klagomål mot en polis som trakasserade henne. När ingenting hände skrev hon till polischefen i distriktet och berättade att hon fruktade för sitt liv, men någon utredning inleddes aldrig.

Nu hyllas Shehla Masood på nätet och flera sidor till hennes minne har startats på Facebook, till exempel:

Shehla Masood, a tribute, R.I.P. Shehla Masood och Punish Shehla Masood’s Killers.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: