Feminister i USA kräver jämställd konstitution

2011-08-26 | FemPers padlock

UTRIKES

I dag den 26 augusti firas kvinnors jämställdhetsdag i USA – Women’s Equality Day. Den dagen för 91 år sedan fick kvinnorna i USA rätt att rösta. Men det lagförslag som lades fram i samma veva och skulle ge kvinnor samma rättigheter i landets konstitution antogs aldrig.

Fortfarande saknas några staters uppbackning för att Equal Rights Act, ERA, ska kunna antas. Nu pågår en kampanj för att kongressen ska flytta fram deadline igen. Därmed skulle det bli möjligt att samla ihop det stöd som fortfarande saknas och se till att kvinnor och män blir lika inför lagen.

Women’s eNews skriver om strategierna bakom kampanjen, och varför ERA har stor betydelse för amerikanska kvinnors möjligheter att till exempel vinna lönediskrimineringsmål i domstol, snart ett decennium efter att de fick rösträtt.

Det skulle också vara bra för trovärdigheten när USA:s ambassadörer propagerar för jämställdhet i Irak och Afghanistan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: