Ful blir till på scen i Malmö

2011-08-19 | Katarina Andersson padlock

KULTUR

När Malmöfestivalen drar igång är feministiska tidskriften Ful på plats. Men inte i magasinsform. Nej, nästa nummer iscensätts där och då.

Den queerfeministiska konsttidskriften Ful, som fick utmärkelsen Årets kulturtidskrift i fjol, intar idag Malmöfestivalen. Idén är att under hela helgen iscensätta och producera det kommande numret tillsammans med konstnärer som interagerar med besökarna.

Helena Lindblom är en av Fuls chefredaktörer och berättar att man valt just iscensättning som tema för nästa nummer.

– Vi vill dels undersöka gränserna för vad en konsttidskrift kan vara, men också vad som händer med ett verk när det blir till i mötet med en publik. Att numret blir till på plats på Malmöfestivalen kommer att märkas i tidningen. Vi har bjudit in konstnärer och konstaktivister som fått i uppdrag att göra något som både ska bli en akt på plats och och ett inslag i papperstidningen, men det är i vårt Ful space på festivalen som numret så att säga "sker".

Idag, fredag, startar till exempel projektet ”Det inkontinenta” med konstnärerna Hanna Ljungh och Björn Karlsson. Resultatet blir en film som visas på söndag.

Och imorgon, lördag, genomför Andy Candy en modeaktion med syfte att gestalta föreställningar och fördomar om transpersoner, och senare på dagens, efter Kakan Hermanssons dj-set, diskuteras ordet hen.

Övriga programpunkter innefattar bland annat workshops, samtal, och performance. Lördagen har det sistnämnda på schemat; skådespelaren och konstnären Ellen Nyman frågar sig hur vi ska förhålla oss till det explosiva ämnet vapenexport.

Att ta sig an allvarliga spörsmål och bekämpa heteronormativitet och rasism ingår i Fuls koncept.

– Konst är ett jättebra sätt att förändra världen. I Ful finns utrymme att ifrågasätta och diskutera de begränsningar och möjligheter som finns inom konstvärlden, men framför allt vill vi presentera den konst som vi tycker är bra, som vi tror kan göra de här förändringarna. På det sättet är Ful alltid en konstscen, den här gången är vi det bara mer fysiskt, säger Helena Lindblom

Mer performance blir det på söndagen med Scenkonstkollektivet PotatoPotato, sedan tar skrivverkstad vid, där man uppehåller sig vid brev som kommit in till Fuls hjärtespalt. Nästa nummer av Ful kommer ut i höst.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: