Fredsnätverket Ofogs aktion "Ofog får Försvarsmakten att säga sanningen" under Prideparaden 2011.

#sthlmpride: Spänningar i paraden

2011-08-12 | Katarina Andersson padlock 1

INRIKES

Aktionen mot Försvarsmaktens sektion i årets Pride-parad har gett upphov till debatt på flera håll. Nätverket Ofog, Direkt aktion för fred, hade utrustat sig med skyltar i form av pratbubblor där texten bland annat löd "jag är lika bra på att döda som straighta soldater”.

Aktivisterna i det antimilitaristiska nätverket Ofog gick jämsides med Försvarsmaktens bil i prideparaden och höll upp pratbubblorna intill de tågande soldaterna. På ett av plakaten kunde man bland annat läsa ”"jag är lika bra på att döda som straighta soldater”.

Cattis Laska är aktiv i Ofog och menar att sammanhanget kvittar. Krig och militarisering av samhället är något som organisationen vänder sig emot, och då ska försvarsmakten inte få gå ostörda i paraden.

– De gick i uniform och därmed som representanter för militären och marknadsförde Försvarsmakten genom bland annat reklam för officersutbildningen. Försvarsmaktens verksamhet handlar om krig och militarism, vilket leder till att utrymme för oliktänkande minskar samt att könsnormer förstärks och de som går utanför dessa straffas, både i länder där krig förs och i länder som för krig. Krigsmotstånd är en central del i queer politik och kamp.

Är paraden rätt forum för en sådan aktion av en grupp mot en annan?

– Försvarsmakten använder sin närvaro på Stockholm Pride för att legitimera sin övriga verksamhet, som till stor del handlar om våld och hot om våld. Vi tycker inte de ska få gå i paraden ostört, det ska synas vad det är de håller på med.

Journalisten Annika Hamrud har twittrat flitigt om incidenten och har inte mycket till övers för tilltaget.

– Jag tycker att det är helt förkastligt. Blir ett sådant här beteende accepterat hamnar vi på ett sluttande plan. Försvarsmakten har gått med sedan 2002 och ingen har tidigare agerat mot dem. Att just de som varit med så länge blir attackerade när till exempel nytillkomna erotikarbetarna fick gå helt ostörda, trots att det fanns flera sektioner med deltagare som säkert inte vill ha dem med känns bara konstigt. Poängen är att man beter sig inte illa mot enskilda individer, för det var vad det här var, det var inte mot försvaret som helhet utan mot enskilda medlemmar i Hof (Homo-, bi-, och transpersoner inom Försvaret, red. anm.). Hela grejen är emot Prides grundidé. Maranata demonstrerade ju alltid förut – men vid sidan av, och det är alla fria att göra, eller starta sin egen sektion.

Har du någon förståelse för Ofogs argument?

– Argumenten är helt irrelevanta. De kan demonstrera utanför parken eller skriva debattartiklar, men inte störa och hoppa på andra.

Är Prideparaden ingen plats för konflikter?

– Det säger jag absolut inte, alla har rätt att uttrycka sig, men man gör det i sin sektion eller vid sidan om.

Även från festivalens ledning är man kritisk. Ordförande Pär Wiktorsson tycker att det är väldigt tråkigt att Ofog manifesterar sina åsikter under själva paraden.

– Paraden rymmer ju en mängd uppfattningar och är en öppen manifestation, som hyllar den yttrandefrihet och öppenhet som det förts en lång kamp för, och som är starkt begränsad för många hbtq-personer runt om i världen. Men de åsikter man har kan föras fram på ett annat sätt än genom att gå på andra paraddeltagare. Vi tar inte ställning till de budskap som förs fram i paraden utan respekterar att det finns olika åsikter, men vill att de ska framföras på ett juste sätt.

Gäller det även sexarbetarnas medverkan, Rose Alliance?

– Ja, det gör det.

Hur brett kan Pride bli?

– Det är en intressant fråga, det är ju mångfalden som är vår styrka. När det gäller sexarbete så har ju till exempel RFSL engagerat sig mycket i det och jag konstaterar att prostitution och sexköpslagen är en viktig sexualpolitisk fråga inom hbtq-debatten. Men som arrangör är det inte vår uppgift att problematisera utan var och en får föra fram sina egna budskap.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110812 - gudrun tiberg

Krigsmotstånd, som det handlar om här, kan aldrig vara fel! TIBBE

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: