Kina vill stoppa aborter på grund av kön

2011-08-12 | padlock

UTRIKES

Nya riktlinjer för barns utveckling i Kina har utfärdats för perioden 2011-2020. Enligt dessa kommer åtgärder vidtas för att få slut på de könsselektiva aborter som är vanliga i landet, skriver MS Magazine.

Syftet är att skapa en jämn könsfördelning och avskaffa diskrimineringen av flickor. Enligt riktlinjerna blir användningen av ”ultraljudsteknik för att utföra icke-medicinsk könsbestämning” strängt förbjuden.

För varje 100 flickor som föds i Kina föds i genomsnitt 119 pojkar, i vissa provinser upp till 130. De könsselektiva aborterna anses till viss del bero på enbarnspolitiken, som minskat takten i befolkningstillväxten men samtidigt lett till en ojämn könsfördelning.

Att flickorna väljs bort är ett symptom på genomgripande sociala, kulturella, politiska och ekonomiska orättvisor, liksom en uppenbar kränkning av kvinnors rättigheter, enligt FN:s befolkningsfond, barnfond, kvinnoorganisation, världshälsoorganisation samt människorättskommitté som tillsammans gjorde ett gemensamt uttalande i juni.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: