Biståndsminister Gunilla Carlsson (M).

Fortsatt kritik mot biståndsministern

2011-08-12 | FemPers padlock

EKONOMI

LÄNK

Sverige efterskänker lån till Togo och Kongo.

Debatten om alliansregerings ”kreativa bokföring” (se tidigare notis i FemPers) fortsätter. I Svenska Dagbladet kritiserade socialdemokraterna Viola Furubjelke, Sara Gunnered, Arhe Hamednaca och Gunilla Källenius biståndsminister Gunilla Carlsson (M) för hennes uttalande att hon ”dammsugit” utrikesdepartementet efter pengar till svältkatastrofen på Afrikas horn.

”Regeringen har hittills sagt att man skjuter till 30 miljoner i extra stöd till de katastrofdrabbade områdena. Samtidigt tar de alltså 986 miljoner från biståndsbudgeten. 986 miljoner kronor som inte kommer rädda tusentals liv som hade kunnat räddas. Inte gå till mat åt svältande barn. Inte bli till läkarvård för kvinnor och barn som utsatts för massvåldtäkter. Inte bli till livsviktig infrastruktur i länder där inget i samhället fungerar”, skrev de fyra socialdemokraterna i SvD.

I sin replik besvarade biståndsministern inte kritiken om den miljard som alliansregeringen dragit från biståndet, utan hänvisade istället till att Sverige är en av de största givarna till svältens offer, och att flera hundra miljoner av biståndet har omfördelats till katastrofhjälp.

– Nu krävs att fler länder är med och delar ansvaret för miljontals lidande, även i Afrika.

De fyra socialdemokraterna replikerade att en omfördelning av det långsiktiga biståndet till katastrofhjälp försvårar för framtiden. Det långsiktiga biståndet skulle enligt (s)-inlägget kunnat förebygga nästa katastrof.

– De projekten kan inte genomföras när anslagen istället går till att lindra den akuta svältkatastrofen, skriver de.

Furubjelke/Gunnered/Hamednaca/Källenius uppger att de 986 miljoner som regeringen med hjälp av en ”luftfaktura” flyttat från biståndet till finansdepartementet borde fått vara kvar. Då hade biståndet räckt till både katastrofhjälp och långsiktigt stöd.

De fyra socialdemokraterna undrar vad de andra partierna i alliansregeringen anser om detta. Även Bo Forsberg, generalsekreterare i Diakonia, vill ha svar på var de andra allianspartierna står. Han påpekar att regeringen gjorde en liknande omföring av biståndspengar 2009, och att både folkpartiet och kristdemokraterna då lovade att det inte skulle ske igen. Varken folkpartiet eller kristdemokraterna hade svarat på kritiken under torsdagen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: