Natalia Sokolova, advokat för oljearbetarnas fackförbund i västra Kazakstan.

Facklig advokat dömd i Kazakstan

2011-08-12 | Gerda Christenson padlock

UTRIKES

Fängslandet av advokaten Natalia Sokolova bryter mot internationell rätt. Kazakstanska myndigheterna får inte missbruka straffrätten för att krossa facklig aktivitet. Det skriver Human Rights Watch i ett protestuttalande i veckan.

FAKTA

Internationell rätt

Kazakstan står bakom FN:s konvention om civila och politiska rättigheter, som ska garantera människor rätt till yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet, där fackliga aktiviteter ingår. Domen går dessutom emot FN:s grundläggande principer för advokaters roll, som stadgar att advokater inte får åtalas eller straffas för att de gör sitt jobb.

I måndags dömdes fackföreningsadvokaten Natalia Sokolova i Kazakstan till sex års fängelse och därefter tre års yrkesförbud för ”anstiftan till social splittring” (social discord) och för att ha organiserat illegala möten. Natalia Sokolova har bland annat varit rådgivare åt de strejkande oljearbetarna i västra Kazakstan.

Sokolova greps i maj för att ha ”organiserat ett icke-sanktionerat massmöte”. Straffet för det var åtta dagars fängelse. Men istället för att sedan släppa henne, riktade myndigheterna i Mangghystawprovinsen nya anklagelser mot henne och hon har suttit fängslad sedan dess. Den nya rättegången startade i juli och har hållits bakom stängda dörrar.

I domstolen har Sokolova representerats av sin man Vassiliy Chepurnoi. För Human Rights Watch har han berättat att Sokolova under rättegången hävdade att hon inte organiserat någon strejk eller några olagliga möten, utan att hon agerade i sin officiella ställning som juridisk rådgivare till fackförbundet, på inbjudan av arbetare som ville ha hennes hjälp med frågor om löner och ersättningsberäkningar.

Enligt Vassiliy Chepurnoi inleddes brottsutredningen efter ett klagomål från ledningen för KarazhanbasMunai, det delvis statsägda oljebolag där oljearbetarna strejkar sedan i maj. Chepurnoi uppgav också att myndigheterna trots upprepade förfrågningar vägrat att ge honom tillstånd att besöka sin fru i häktet.

Att åtala Sokolova för att hon riktar sig till fackliga medlemmar i sakenliga frågor är oförenligt med Kazakstans internationella åtaganden på människorättsområdet, påpekar Human Rights Watch.

– Kazakstanska myndigheterna får inte missbruka straffrätten för att krossa facklig aktivitet, säger Hugh Williamson, chef för Human Rights Watchs avdelning för Centralasien och Europa.

Natalia Sokolova kommer att försöka överklaga domen.


Källa: Human Rights Watch

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: