Ulla Andersson är den enda kvinnan som hittills deklarerat att hon kandiderar till ny ledare för V. Ulla Andersson är V:s ekonomiskpolitiska talesperson och har suttit i riksdagen sedan 2006.

Beredd att ta över efter Ohly

2011-08-12 | Charlotte Haider padlock 1

EKONOMI

Enda kvinnan som hittills deklarerat att hon kandiderar till ny ledare för V är Ulla Andersson. Idag är hon V:s ekonomiskpolitiska talesperson och har suttit i riksdagen sedan 2006. Hon är även den enda av de officiella kandidaterna som har jämlikhet bland sina viktigaste frågor.

Ulla Andersson är vice gruppledare för partiet, sitter i finansutskottet och ingår i ledamotutskottet. Hon hör hemma i Gävle och har tidigare arbetat som förskolelärare samt drivit en kiosk.

I det senaste inlägget på hennes blogg, från den 1 juli i år, står att hon inte kommer att skriva på ett par veckor utan ska ”försöka varva ner efter en politiskt jobbig valförlust och därmed också riksdagsår”. Inlägget avslutas med ”hoppas inte regeringen ställer till med något elände under tiden, det borde de väl ändå kunna bjuda på, åtminstone….” Bloggadress: http://ullaandersson.v-blog.se


Drömduo?

Samma dag som det blev känt i medierna att Lars Ohly bestämt sig för att avgå sa V:s Wiwi-Anne Johansson, ledamot i partistyrelsen, till SvD att hennes favoritduo i V-toppen vore Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt.

Bland de motioner som Ulla Andersson medverkat till finns en om ”Mäns våld mot kvinnor” som är undertecknad av de flesta som nämnts i nuvarande rekryteringsprocess, liksom Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt. I motionen föreslås en översyn av livsvillkoren för kvinnor och barn som lever med skyddade personuppgifter. I texten konstateras också en brist på boende för våldsutsatta kvinnor.


Jämlikhetskommission

En annan av ”hennes” motioner tar upp behovet av att tillsätta en jämlikhetskommission. Uppdraget för kommissionen skulle vara att analysera skillnader i människors livsvillkor och föreslå förändringar för att öka den sociala rörligheten.

Med klassisk V-retorik fokuseras att ett fåtal höginkomsttagare har fått lika mycket av regeringens reformer som 60 procent av hela befolkningen. Samtidigt har personer under den relativa fattigdomsgränsen ökat med 257 000, varav 72 000 barn. Därtill har skillnaderna i årsinkomst mellan kvinnor och män ökat med nästan 10 000 kronor, skriver fem V-kvinnor och en man, Jacob Johnson.


Föräldraförsäkringen

Wiwi-Anne Johansson och Ulla Andersson står överst bland dem som undertecknat partiets motion om en ”En jämställd föräldraförsäkring” och som huvudförfattare motionen om ändrade kapitaltäckningsregler för kreditgivare står Ulla Andersson.

Höjda krav på bankernas kapitaltäckning har hörts från flera håll och var en av de frågor som diskuterades när Finanspolitiska rådet lämnade sin rapport i våras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110812 - Anja Gustafsson

Det låter mycket bra tycker jag!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: