Nätverket Ofog uppmärksammar följderna av svensk vapenexport.

Sverige har ökat sin vapenexport med 400 procent

2011-07-15 | Karin Dahl padlock 1

OPINION

Sverige står som nummer åtta på listan över världens vapenexportörer och som nummer ett, om man räknar vapenexporten per invånare. Men utvecklingen har skett utan insyn från landets medborgare. Det skriver Karin Dahl från Kvinnor för fred inför det antimilitaristiska nätverket Ofogs internationella sommarläger i Luleå nästa helg.

Karin Dahl är medlem i Kvinnor för fred, Uppsala.

I sommar ordnar nätverket Ofog ett aktionsläger i Luleå. Fredsaktivister från hela världen kommer att vara med. Massaktioner kommer framför allt att riktas mot NEAT, North European Aerospace Testrange, Europas största militära övningsfält, där Nato, USA och många andra stater övar bombfällning, testar framtidens vapensystem och genomför avancerade krigsövningar.

Och hur är det egentligen med respekten för de mänskliga rättigheterna? Den hindrar oss inte från att sälja vapen till diktaturer runt om i världen. Ofog avslöjar utan tvekan dubbelmoralen i den svenska hållningen till diktaturer och vapenexport och intensifierar i sommar sin kamp mot militarismen.

I utrikesdeklarationen presenterar regeringen varje år sin programförklaring för Sveriges arbete i världen. Om man läser de senaste årens utrikesdeklarationer slås man av den övertygande bilden av Sverige som en ”kraft för frihet,fred och försoning”, ett land där ”folkrätten och respekt för de mänskliga rättigheterna är en hörnsten i utrikespolitiken”, ett land där rustningskontroll och nedrustning är en näst intill självklar regeringsuppgift.

Men bilden rimmar illa med den brant stigande vapenexporten, med de allt tätare banden till militäralliansen NATO och med satsningen på NEAT.

I utrikesdeklarationen 2008 lovade Carl Bildt att regeringen skulle fortsätta arbetet för rustningskontroll och nedrustning. Samma år steg vapenexporten med 32 procent. Året därpå med ytterligare 7 procent. Den svenska vapenexporten har sedan 2001 ökat med ofattbara 400 procent.

Ändå tyckte regeringen det var lämpligt att 2010 inrätta en ny myndighet med uppgift att främja export inom försvarssektor, Försvarsexportmyndigheten (FXM), med en budget för första halvåret på 38 miljoner svenska skattekronor. Men Sveriges vapenexport får inga stora rubriker i massmedierna och diskuteras sällan.

Svensk export av krigsmateriel

Riksdagen har beslutat om ett regelverk för den svenska vapenexporten. Vi bör inte sälja vapen till krigförande länder eller till länder där det förekommer allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Men det finns många undantagsbestämmelser och kryphål om man vill kringgå regelverket.

Här exempel från 2010: Värdet av vapenexport under år 2010 till diktaturer och/eller krigförande stater

  1. Pakistan, 1340 miljoner kronor
  2. USA,1264 miljoner kronor
  3. Förenade Arabemiraten,804 miljoner kronor
  4. Singapore, 611 miljoner kronor
  5. Thailand, 498 miljoner kronor
  6. Saudiarabien, 246 miljoner kronor
  7. Bahrain, 31 miljoner kronor
  8. Oman,30 miljoner kronor
  9. Algeriet, 16 miljoner kronor
  10. Ryssland,16 miljoner kronor

(Regeringens skrivelse 2010/11-114, Ordfront Magasin 2011/3)

Sverige bidrar med sin ohämmade satsning på vapenexport till att militarismen behåller och stärker sitt grepp om världspolitiken. Det lilla landet i norr har i smyg utvecklats till en viktig kugge i det globala krigsmaskineriet utan att vi vanliga medborgare haft insyn i beslutsprocesserna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110715 - Ola Hakefelt

Det eviga argumentet vi ständigt hör för Sveriges militära närvaro i Afghanistan är att vi måste skydda landets kvinnor och hindra att de återigen hamnar under talibanskt förtryck. Samtidigt exporterar vi alltså vapen för 246 miljoner bara under ett år till _Saudiarabien_. Det hade varit skrattretande om det inte varit så sjukt. Hyckleriet vet verkligen ingen gräns.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: