"Stört bra kvinnliga dj:s"

2011-07-15 | Katarina Andersson padlock

KULTUR

Nina Kienast spelar skivor varje onsdag på klubben Sthlm Indie tillsammans med Richard Danielson (Testarossa) och Viktor Blomstergren på Sommar! vid Klara sjö. Förutom den gångna veckan då hon befann sig i Tyskland. FemPers mejlade henne.

FAKTA/NINA KINEAST

Nina Kienast är 30 år och är född och uppvuxen i Stockholm. Flyttade till Umeå vid 19 års ålder, pluggade journalistik på universitetet och startade Shape Up!, en indie/electroklubb med både nationella och internationella bokningar. Bodde i Tyskland under 2009, nu tillbaka i Stockholm. Sthlm indie har en blogg här: http://sthlmindie.se/. Håll även utkik efter Nina Kienast på Debaser i sommar samt Sthlm indie i ny lokal i höst.

När började du spela skivor och hur kom det sig?

– Jag började spela när jag var 18 år. Då kunde jag ingenting om någonting, tryckte på play och hoppades på det bästa ungefär. Under den tiden (slutet på 90-talet) spelade man främst på vinyl och jag gjorde det ett tag men bytte ganska snabbt till cd, trots att det var lite pinsamt. Alla ville vara coola med vinyl. I början spelade jag punk och ska på ett gammalt hak som hette Razastan. Jag och min kompis som hade spelat lite tidigare fick ta hand om onsdagarna där genom att vi var stammisar och bara frågade snällt. Kort därefter hade vi onsdagsklubb på Holger Bar på Norra Bantorget. Där körde vi temakvällar med soul, pop, indie och punk.

Vilken musik lyssnar du helst på/spelar du helst ute?

– Jag lyssnar mycket på indie och elektronisk musik, vilket är väldigt brett och inkluderar sjukt mycket. Det är även samma musik jag spelar ute. När man spelar ofta som jag gör har man inte så mycket tid över till att lyssna på annat.

Hur förbereder du ett set?

– Ibland inte alls, ibland genom att leta massa ny musik och i vissa fall gör jag en spellista. Det är om det är en extra viktig spelning och jag har massor med nytt som jag gärna vill spela och inte får glömma att spela under kvällen.

Hur förhåller du dig till publiken/gästerna och deras eventuella önskemål?

 

– Jag brukar för det mesta spela det de önskar. Ibland glömmer jag eftersom det kan bli för många låtar att hålla reda på och ibland önskar de något som jag inte har eller inte vill spela eller som inte passar in. Men för det mesta är jag tillmötesgående.

Är det lika viktigt hur du spelar som vad du spelar? Epitetet dj kan ju idag innebära att man bara kopplar in sin ipod.

– Jag tycker vad man spelar smäller högre än hur man gör det. Först och främst. Men kom inte och säg att du är en dj om du spelar musik från Spotify eller en mp3-spelare för det är du inte. Hurär för mig snarare om du mixar bra, hur du är tekniskt. Vad du spelar är absolut viktigast, ingen vill lyssna på fyra timmars monoton ambient på en indieklubb. Man ska ha känsla för vad som funkar, vad som passar in och när det passar in. Om du spelar något ingen vill höra och inte går att dansa till spelar det ingen roll om du är världsmästare i att mixa. Men som sagt, att koppla in en ipod och säga att man är dj funkar inte. Det blir för enkelt och det tar bort all charm och känsla.

Upplever du att du har ont om kvinnliga kollegor? Vad tror du i så fall att det främst beror på?

– Jag tycker absolut inte det är ont om kvinnliga dj:s, jag känner många som är aktiva. Problemet är snarare att de tar och får lite plats. De syns inte, de uppmärksammas inte. De är en i mängden snarare än sticker ut. Jag tror det beror på att man har lärt sig sen barnsben att inte ta plats. Samhället ser ut så. Och männen är vana vid att inte lyfta fram sina kvinnliga kollegor. Självklart finns det många undantag, men generellt är det så och det här är så djupt inrotat i vår vardag att ingen tycker det är konstigt eller upprörande förrän någon skriver en artikel om det.

– Men jag vill poängtera att jag inte vill att kvinnliga djs ska få spelningar för att man tycker synd om dem. De ska bokas för att de är bra på vad de gör. Jag personligen skulle inte gilla om jag fick en spelning på grund av att jag är tjej, jag vill bli bokad för att jag är bra. Ingen ska tycka synd om mig, då blir jag arg. Jag kan även bli irriterad på när klubbar bokar massa kvinnor för att visa att de är jämställda och bra och tänker på att kvinnorna ska ha plats och så suger alla djs. Lite som att "Jo vi vet, de suger, men de är i alla fall tjejer!" Eftersom det finns så många stört bra kvinnliga djs där ute så boka lite mer kvalitet. Och manliga dj:s är automatiskt inte bra för att de är män. Men de får ändå spelningar för de vet hur man lyfter fram sig själv

.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: