Ryssland vill inte hitta Estemirovas mördare

2011-07-15 | FemPers padlock

UTRIKES

I dag den 15 juli 2011 har det precis gått två år sedan människorättsaktivisten Natalja Estemirova mördades. I en färsk rapport från människorättsorganisationerna Memorial och FIDH samt undersökande journalister på Novaya Gazeta, förs misstankar fram om att polisutredningen saboterats av ryska "säkerhetstjänsten" FSB:

– Vi får en känsla av att säkerhetstjänsten tidigt engagerats för att lägga ut ett villospår som håller utredarna borta från Natalja Estemirovas verkliga mördare, står det i rapporten enligt TT.

Natalia Estemirova utredde extremt känsliga övergrepp mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien och satt i styrelsen för Memorial, en av få som arbetade inom den krigshärjade regionen i tätt samarbete med Human Rights Watch. Memorial hade tidigare rapporterat om trakasserier från beväpnade män, lojala med den av Kreml uppbackade tjetjenske presidenten Kadyrov.

Tidigt på morgonen den 15 juli 2009 fördes bort från sitt hem i Grozny. Hon sågs bli inknuffad i en bil och hittades skjuten i huvudet och bröstet.

Enligt rapporten, som presenterades för Rysslands president Dmitrij Medvedev på torsdagen, finns det bevis för att FSB:s uppdrag var att skydda de ansvariga bakom mordet på Estemirova.

På ettårsdagen av det politiskt känsliga målet, 2010, hävdade Medvedev att mördaren avslöjats och att man fortfarande letade efter de som beordrat attacken.

Medvedev har ännu inte uttalat sig om rapporten som tyder på att utredningen gått i helt fel riktning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: