Ja, hittills, för Italiens sparplan

2011-07-15 | FemPers padlock

EKONOMI

Idag fredag fattas det slutgiltiga beslutet i italienska parlamentets underhus om ekonomiska åtstramningar. Hittills har italienska senaten gett tummen upp till en omfattande ekonomisk besparingsplan, rapporterar AFP.

Beslutet i senaten fattades med 161 röster för och 135 emot, tre ledamöter valde att lägga ned sina röster.

Oron för skuldkrisen i eurozonen tvingade Italien att betala rekordräntor för nya 5- och 15-åriga obligationslån, dagen innan parlamentsbeslutet om åtstramningspaketet som är värt 48 miljarder euro.

Totalt lånade Italien 4,97 miljarder euro (cirka 46 miljarder kronor) på torsdagen. Räntan för de 15-åriga obligationerna blev rekordhöga 5,90 procent, vilket är ungefär dubbelt så högt som för svenska statspapper med samma löptid.


Irland åt rätt håll

Tidigare i veckan angrep finansmarknaden ett annat av EU:s problemländer, Irland.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte då Irlands kreditbetyg till skräpnivå, men på torsdagen svarade EU, Internationella valutafonden (IMF) och Europeiska centralbanken (ECB) att Irland tvärtom är på väg åt rätt håll och har tagit fram ett finanspolitiskt åtgärdsprogram som är väl finansierat.

Trion räknar med en liten tillväxt i den irländska ekonomin i år.

AFP/Reuter/TT

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: