Pegah Ahangaran greps på väg till fotbolls-VM i Tyskland.

Irans högskolor talibaniseras

2011-07-15 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Nasrin Sotoudeh fortsätter sin kamp mot kvinnoförtrycket i Iran. Samtidigt grips allt fler kvinnor som inte heller finner sig i regimens påbud, samtidigt som nya lagar är på väg att leda till att landets högskolor blir helt könssegregerade.

Den fängslade advokaten och kvinnorättsaktivister Nasrin Soutodeh nekas återigen att träffa sina två barn. Maken Reza Khandan sade till International Campaign for Human Rights in Iran, att efter den senaste veckans telefonhyttsbesök väntade de för att barnen skulle få en personlig stund med sin mor. Men de fick inte träffa sin mor och vi gick hem, sade Khandan. Khandan förklarar att under 11 månader i fängelse har Sotoudeh bara vid ett tillfälle fått en riktigt privat stund med sina barn.

– Annars har det handlat om bevakade besök i högst fem minuter…I Evin-fängelset finns det särskilda salar för besök under längre tid mellan familjemedlemmar. Men våra barn har aldrig fått använda dessa möjligheter.

– Nasrin som var upprörd sade till mig att om de fortsätter tortera våra barn och inte låta dem se henne kommer hon att bojkotta telefonhyttbesök.


Medan Sotoudeh fortsätter att kämpa för sina rättigheter inne i Evinfängelset och vägrar samarbeta med myndigheter, har fler kvinnor arresterats under de senaste veckorna.

Fotbollsbevakning provocerar

Pegah Ahangaran, filmare och berömd ung skådespelare greps den 10 juli i Teheran. Hon var enligt familjemedlemmar på väg till Tyskland för att bevaka fotbolls-VM för Deutsche Welle Persian. Ahangarans mor Manizhe Hekmat är en iransk filmare som blev känd med filmen ”Kvinnofängelset” under 90-talet.

Maryam Majd, sportfotojournalist, som också var på väg till Tyskland, greps enligt rapporter på flygplatsen i Teheran. Sedan gripandet den 17 juni har hennes föräldrar inte blivit informerade om vad hon är anklagad för. Majd var aktiv inom rörelsen som kämpar för kvinnors rätt att delta på sportarenor i Iran. Majd som lider av hjärt- och njursjukdom har i ett kort telefonsamtal från häktet sagt till sina föräldrar att hon inte mår bra.


Mahnaz Mohammadi, dokumentfilmare och kvinnorättsaktivist, greps i sitt hem den 26 juni. Hon jobbade med en ny film om kvinnors liv i Iran.


Zahra Yazdani är journalist och greps i sitt hem den 21 juni. Ingen har hört av henne sedan dess.

Några andra kvinnorättsaktivister och anhöriga till de politiska fångarna som greps under juni släpptes mot höga borgen.

Total könsegregering på universiteten planeras

”Talibaniseringen av högskoleutbildning”, har många kallat de nya riksdagsbesluten för total könsegregering av universiteten. Detta innebär att universiteten ska hitta lösningar som leder till skilda klassrum och lärare för män och kvinnor och eventuellt skilda högskolor.

I början talades det om skilda delar av klassrummen på grund av bristen på lärare och att genomförandet av en totalt könsegregerad högskoleutbildning är mycket kostsam och opraktisk. Dessutom har regeringen visat missnöje med förslaget och kallat det ogenomförbart och dum. Men detta möttes av bakslag från reaktionära storayatollor som sagt att könssegregeringen ska prioriteras och att detta är en stor fråga för ett islamiskt land.

Vid ett av landets största universitet, Allame i Teheran, är förslaget redan under bearbetning. Olika listor för lärare av olika kön har ordnats och universitetsledningen planerar att män och kvinnor ska komma in på universitet olika dagar. Fler universitet väntas att genomföra liknande lösningar efter sommarsemestern och från september i år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: