Maryam Jazdanfar tycker att socialdemokraterna har tagit ett steg tillbaka under Håkan Juholt.

Helvitt i s-toppen under Juholt

2011-07-15 | Ida Ali padlock 1

INRIKES

Efter Håkan Juholts tillträde som partiledare för Socialdemokraterna riskerar de att bli ett parti med minst antal utomsvenska representanter kopplat till andel medlemmar. Maryam Yazdanfar, socialdemokratisk riksdagsledamot känner sig oroad inför partiets nya attitydskifte.

– Att Socialdemokraterna skulle gå hand i hand med ett intersektionalitetsperspektiv var under Mona Sahlins tid en självklarhet. Idag ses det som ett särintresse, säger hon.

FAKTA/Maryam Yazdanfar, född 1980, är en svensk politiker och journalist. Hon är sedan 2006 socialdemokratisk riksdagsledamot.

Yazdanfar var ordförande i Stockholms läns SSU-distrikt 2003-2006 och är ledamot i Solna kommunfullmäktige sedan 2002. Hon blev invald i riksdagen för Stockholms läns valkrets och i Solna kommunfullmäktige i valet 2006. Hon var ordförande i Civilutskottet från riksdagsvalet 2010 till dess att Håkan Juholt blev partiledare 2011.

Maryam Yazdanfar är född i Teheran, Iran, och kom till Sverige och Solna med familjen 1986. Hon har en fil.kand. i statsvetenskap från Stockholms universitet samt i journalistik från JMK. Hon har tidigare varit bland annat krönikör i Stockholmstidningen och Everyday, samt reporter och researcher på Kunskapskanalen och programmet Mera Kultur i Sveriges Television.

Maryam Yazdanfar, 30, dåvarande ordförande i civilutskottet fick i slutet av mars detta år under påbörjad föräldraledighet ett telefonsamtal från Socialdemokraternas nytillträdde partisekreterare Carin Jämtin. Hon lät meddela att partiet skulle öppna upp för en nomineringsprocess för ordförandeposten i civilutskottet.

– Jag blev jätteförvånad och besviken. Jag hade ingen aning om att partiet gick i de funderingarna och jag har fortfarande än idag inte fått en förklaring från Håkan Juholt om varför jag inte fick vara kvar som ordförande, säger Maryam Yazdanfar.

Efter att Håkan Juholt blev ordförande i Socialdemokraterna så har den förre skolministern Ibraim Baylan avgått. S-kvinnorna har nyligen inlett en valprocess där den nuvarande ordföranden Nalin Pekgul riskerar att bli av med posten. Ingen av hennes motkandidater har utländsk härkomst. Maryam Yazdanfar tillhörde en av socialdemokraternas högutbildade, utlandsfödda kvinnor inom partiet som satt på centrala positioner.

– Jag tycker att det är oerhört allvarligt att partiledningen inte ser detta som ett problem. Det finns hur mycket grundläggande forskning som helst som betonar vikten av att individers bakgrund spelar stor roll för att människor ska kunna identifiera sig.


Tagit ett kliv tillbaka

När Mona Sahlin var ordförande upplevde Maryam Yazdanfar att det fanns en förförståelse för att klassförtryck och diskriminering som grundar sig på kön, sexualitet och etnicitet hör ihop. Nu anser hon att partiet har tagit ett stort kliv tillbaka.

– Det är ingen slump att det blivit på det här viset. Jag menar att den nuvarande partitoppen saknar den här grundläggande kunskapen och jag är jäkligt trött på att förklara varför ett intersektionellt perspektiv är viktigt. Det stadiet trodde jag var förbi.

Under Sverigedemokraternas dag i Almedalen sade Jimmy Åkessons i sitt tal "vi är här för att återupprätta folkhemmet [...]". Kan det uppfattas som att han flirtar lite med Socialdemokraterna och Juholt?

– Jag kan inte svara på det faktiskt. Jag är just nu föräldraledig och är inte tillräckligt insatt i den diskussionen. Det enda jag vet med säkerhet är att Mona Sahlin var mycket tydlig på den punkten. Ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna var enligt henne helt uteslutet. Men det är oroväckande om det skulle vara så att Juholt inte är lika stenhård och börjar vackla i den frågan. Men som sagt, jag vet inte.

Vilka frågor anser du vara viktiga att värna om?

– Jag tycker att Socialdemokraterna ska vara ett parti där människor kan känna igen sig. Den traditionella klasskritiken som varit navet i vår politik måste inbegripa alla sorters diskriminering. Vi har under en lång tid påbörjat den resan och vi är inte framme vid målet. Jag är rädd för att vi just nu går i en riktning som tar oss tillbaka till startlinjen igen. Hur ska en ung invandrarkvinna i dag kunna identifiera sig med Socialdemokraterna när de som är bärare av makten mest består av är vita män?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110719 - Maria Diaz

......och jag undrar när ska du sluta prata om "invandrarkvinna"!!!Är det inte bättre att prata om kvinnor med utlänsk bakgrund....!En ungkvinna som är född i Sverige är för dig fortfarande invandrare?? Dina värderingar har inte så stor skillnad med Juholts boy and company!

Maria D.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: