EU kräver skärpt anställningsskydd

2011-07-15 | FemPers padlock

INRIKES

För fyra år sedan ändrade alliansregeringen lagen om anställningsskydd, LAS, så att det blev lättare för arbetsgivare att anställa många på tillfälliga visstidsanställningar, istället för att ge en person fast jobb. TCO klagade då till EU-kommissionen.

Nu har EU-kommissionen beslutat att den svenska regeringen har gjort fel. Om regeringen inte ändrar lagen och skärper anställningsskyddet igen, kommer EU-kommissionen att dra Sverige inför domstol för att de inte följer EU:s visstidsdirektiv från 1999.

De svenska lagarna är inte tillräckliga för att förhindra att arbetsgivare staplar visstidsanställningar på varandra i stället för att ge en person fast anställning, menar EU-kommissionen, enligt tidningen Riksdag & Departement.

Men regeringen skriver i en promemoria att det inte finns någonting som tyder på att arbetsgivare i Sverige missbrukar möjligheterna att visstidsanställa.

Trots det föreslår alliansregeringen att LAS ska ändras, så att den som i mer än två år har varvat allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete eller provanställning hos samma arbetsgivare ska kunna begära hos domstol att anställningen ska förklaras som fast jobb.

Majoriteten av de visstidsanställda i Sverige är kvinnor.


Källa: www.rod.se

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: