Sverige mot Finland damer.

Amerikansk fotboll vill bli OS-sport

2011-07-15 | Elisabet Wahl padlock

SPORT

Feministiskt Perspektiv ska under den kommande tiden titta närmare på några av de mindre idrotterna i Sverige. Först ut är amerikansk fotboll.

Just nu laddar landslaget inför den prestigefyllda Finnkampen i höst. Och nästa år arrangeras EM för första gången.

Fakta amerikansk fotboll

Sporten kom till Sverige under 80-talet.

I dag finns det damverksamhet i Uppsala, Lidingö, Stockholm, Limhamn och Arlanda.

Finnkampen avgörs den 1:a oktober på Zinkendamms IP i Stockholm.

Säg amerikansk fotboll och de flesta ser Super Bowl, välfyllda jättearenor och välbetalda superstjärnor framför sig. Men det finns också annan bild: Amerikansk fotboll spelas över hela världen och även i Sverige. Här är dock både arenorna och uppmärksamheten minimal jämfört med USA. I Sverige finns det drygt 3000 licensierade spelare, varav 100 damspelare.

De flesta lag finns, precis som på herrsidan, koncentrerade till Stockholmsområdet. Det finns ingen damserie än, men de lag som finns anordnar matchhelger där alla möter alla. Senast nästa år hoppas förbundet få igång ett reguljärt SM-slutspel.

– Nu är det för få lag för att vi ska kunna genomföra ett SM, men vi hoppas verkligen att få igång fler, säger Fredrik Haraldson som arbetar på förbundet med damlandslaget. Vad är det då för utövare som lockas till den här sporten? Det visar sig vara svårt att kortfattat beskriva den typiska spelaren. Några har varit utbytesstudenter i USA och fått blodad tand, andra kommer från större sporter som handboll eller hockey. Och några har aldrig hållit på med någon idrott tidigare.

– Vi märker att vi får ganska många olika tjejer i våra lag. En del är sådana som kanske är för stora för annan idrott. De tar vi däremot gärna emot, för hos oss hittar de absolut sin roll.

Amerikansk fotboll är en ganska speciell sport som inte påminner om de mer traditionella svenska sporterna. Därför måste många som börjar spela ägna mycket tid åt att lära sig regler och taktiskt tänkande.

– Det ligger oss lite i fatet när vi ska rekrytera nya spelare. Det gör att det är svårt att fastna direkt, men de som stannar det här första året brukar bli riktigt fast.Foto: Cecilia Håkansson

Möjligheter öppnar sig

Under damernas VM i vanlig fotboll har det kommit fram många kommenterar från människor som menar att tjejer inte borde spela fotboll. Hur är attityden till kvinnliga utövare inom ert förbund?

– Det finns säkert lite motstånd. Men vi som bestämmer och har något att säga till om tar emot dem med öppna armar, vi ser både nyttan och nöjet med att alla är med. Det finns nog dem som tycker att det här inte är någon tjejsport, men eftersom vi är en sådant litet förbund tycker jag det är extremt korkat att säga så.

Tittar man ur ett internationellt perspektiv har det verkligen börjat hända saker inom sporten. Det betyder att nya möjligheter öppnar sig för landslaget.

– Vi har ganska nyligen varit i Spanien och mött deras landslag eftersom de håller på att starta upp verksamhet där. Det är flera länder som är på gång efter VM förra året.

Det VM han pratar om avgjordes på Zinkensdamm i Stockholm, sportens första världsmästerskap någonsin för damer. Sverige kom på femte plats och för många länder blev det ett startskott för att satsa på damverksamheten.

– Det internationella förbundet satsar mycket på damerna nu. Vi vill bli en OS-sport och då måste vi ha en bred damverksamhet. Det är såklart inte det enda skälet, utan vi vill vända oss till hela befolkningen. Vi vill bli fler och större.


Vad händer framöver?

– Landslaget möter Finland i Finnkampen den första helgen i oktober. Vi möter dem varje år och hittills har vi aldrig slagit dem – de ligger lite före oss. Ett mer långsiktigt mål är den första EM-turneringen någonsin som förhoppningsvis ska spelas nästa år. Vi tror att det blir fyra länder som ställer upp då.


Om man nu läser den här artikeln och blir sugen på att börja spela, vad ska man göra då?

– Man tar kontakt med oss eller någon klubb som finns i närheten. Vi har ändrat reglerna så tjejer upp till 17 år får spela med yngre killar. Bor man på en ort där det inte finns något damlag måste man ändå kunna spela, avslutar Fredrik Haraldson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: