Slöja skyddar inte mot våldtäkt och trakasserier.

Slöja och ansvar debatteras efter gruppvåldtäkt i Iran

2011-06-17 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

”Våldtäkt – vems fel”, är nu en debatt som nått iranska officiella medier. Händelsen som satt igång protester och väckt frågor, ägde rum i Khomeini Shahr. Samtliga kvinnor på en familjefest våldtogs och trakasserades sexuellt.

Khomeini Shahr är en mindre, religiöst präglad stad i närheten av storstaden Isfahan som är Khomeinis födelseort.


Läs också:

Intensiv jakt på unga i Iran

Berättelserna går isär, ingen journalist har fått tala direkt med offren. Det som går att förstå av rapporter och myndigheternas uttalande är enligt följande:

På en privat gård utanför staden firade några familjer en födelsedag. De var gifta par och släkt med varandra, en gravid kvinna fanns bland dem. En del rapporter säger att någon knackade på porten till gården. Mannen som öppnar ser några män klädda som milisens styrkor. De vill komma in och kolla läget, som de brukar göra i Iran. De träder in och fler följer efter. 12-14 män kommer in totalt. De slår de manliga gästerna, binder fast dem, våldtar och trakasserar kvinnorna, däribland den gravida kvinnan och en 12-årig flicka.

Den mer officiella berättelse som myndigheterna upprepar och medier citerar, säger att det var huliganer och brottslingar som klättrade över muren och gick in på gården eftersom de hört att det pågick en fest med lättklädda kvinnor där.

Händelsen tystades ner

Ett av offren hann ringa polisen. Det tog 45 minuter för lokalpolisen att ta sig dit och då var det för sent. Förövarna flydde scenen. Händelsen mörklades av polisen och ingenting mer gjordes. Men rykten om händelsen gick runt i staden. Stadens medborgare blev upprörda att polisen inte agerade och att kvinnor blev våldtagna. Stadens invånare blev så upprörda av händelsen och myndigheternas hantering att de gick ut på gatorna och protesterade mot polisen och rättsväsendet, och demonstrerade utanför tingsrätten. Då gick det inte längre att tysta ner händelsen. Först efter två veckor nådde nyheten medier och blev en riksnyhet.

”Det var alla möjliga människor, omkring 1 000 personer, som stod utanför tingsrätten och krävde rättvisa för offren och var oroliga för stadens säkerhet," skrev tidningarna.

När nyheten kom ut, sade polischefen ingenting om att gärningsmännen överhuvudtaget var knutna till moralpolisen. ”De var huliganer och brottslingar, och vi har identifierat några av dem och vi kommer att gripa och straffa alla”, lovade han. Sedan kompletterade han sitt uttalande med meningar som ledde till ytterligare debatter i samhället. Han påstod att de firande familjerna egentligen ska skylla sig själva, att de drack alkohol och dansade. Att kvinnorna inte var beslöjade. ”Om de beslöjade sig kanske de inte skulle bli våldtagna”!

En annan polischef sade att de här människorna provocerade attacken genom att ha hög musik.

Kvinnors kläder

Nu intervjuas psykologer och experter i officiella medier som förklarar att våldtäkt inte har någonting med hur kvinnorna är klädda att göra, utan med ”maktutövande och sociala problem”. Händelsen diskuterades även i det iranska parlamentet och stadens riksdagsledamöter krävde det högsta straffet för förövarna. ”Även om vi inte kan godkänna festande med olämpliga kläder i vårt land, hög musik och dans mellan ogifta män och kvinnor, har alla som bor i ett islamiskt land rätt till trygghet”, sade en av dem. Det är oklart om offren tillhörde någon religiös minoritet i landet, vilket det finns rykten om.

Det scenario som kommer att följa är inte oförutsägbart. Polisen kommer ta tillfället i akt att gripa några unga män med brottsliga, behandla dem som djur, döma dem för denna gruppvåldtäkt och även avrätta en och annan.

Men debatten om relationen mellan kvinnors kläder och våldtäkt har nått etablerade medier och öppnat för debatt hos allmänheten. Debatten är särskilt viktig i skuggan av den nyss påbörjade kampanjen mot kvinnor som bär ”olämplig” slöja i alla landets storstäder.


Viktig debatt har väckts.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: