Prestigepris till kämpande Tivoli

2011-06-17 | Paula Melkersson padlock

KULTUR

Seriefrämjandets pris "Unghunden" går i år till Positiv förlag för barntidningen Tivoli. Beslutet kungjordes i förväg för att stödja den nedläggningshotade normkritiska serietidningen, Sveriges enda i sitt slag. Och nu finns det gott hopp om fortsatt utgivning.

FAKTA/UNGHUNDEN

Unghundenplaketten är Seriefrämjandets pris för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige. Det är ett slags småsyskon till det större priset "Urhunden".

Juryns motivering: “Positiv förlag har, helt på egen hand och mot alla odds, startat den utmärkta månatliga barnserietidningen ‘Tivoli med vänner’. Tidningen innehåller enbart originalproducerade svenska serier och har engagerat en stor del av Seriesveriges tecknare i produktionen av barnserier. Man har ett redaktionellt helhetsgrepp, ett personligt tilltal och en nära relation till sina unga läsare med serieworkshops, aktiva insändarsidor etc. Dessutom har förlaget givit ut en inspirerad serieversion av barnboksklassikern ‘Loranga, Masarin och Dartanjang’, tecknad av Sara Olausson.”

Det har varit en minst sagt dramatisk vecka för barntidningen Tivoli med vänner, Sveriges enda oberoende serietidning för barn. Först kom beskedet att Positiv förslag, efter lång kamp i ekonomisk motvind, tvingats besluta att stoppa utgivningen.

Men beslutet följdes av en massiv stödkampanj på internet som leddes till att rekordmånga nya prenumerationer tecknades. Och i går kröntes stödet av att Seriefrämjandet meddelade att prisplaketten "Unghunden" ska tilldelas Positiv förlag för just Tivoli. Strax därefter stod det klart att tidningen passerat den kritiska gränsen 1 500 prenumeranter och att en återupptagning av utgivningen är aktuell.


Kvalitetsstämpel

– Ja, det har varit en känslomässig berg och dal-bana. På förlaget fick vi reda på att vi skulle få priset samma dag som beslutet om produktionsstoppet fattades – det var höjden av ironi, säger Camilla Nyman, chefredaktör för Tivoli med vänner.

– Men efter stoppet har vi fått en sådan enorm support. Och nu börjar vi närma oss det antal som krävs för att ompröva beslutet. Priset ger tidningen ytterligare en kvalitetsstämpel. Det är jätteroligt att få lön för mödan.

Vanligtvis kungörs vinnaren av "Unghunden" tillsammans med övriga "Urhunden"-pristagare, i samband med prisutdelningen på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september. Men i år gjorde juryn ett undantag.

– Eftersom Positiv förlag har haft svårigheter med Tivoli och behöver värva prenumeranter, bestämde vi oss för att frångå vår policy för att uppmärksamma tidningen. Vi tycker att de gör ett fantastiskt jobb, tidningen behövs verkligen för att fånga mångfalden, säger juryns sekreterare Ola Hammarlund.


Originalserier

Juryn menar att tidningen fyller en viktig funktion eftersom den Tivoli med vänner består av originalserier av svenska tecknare och har tagit emot bidrag av en rad kända namn. Tidningen är den enda serietidningen för barn som inte ägs av marknadsledande Egmont Kärnan.

– Det är viktigt och stort att svenska serietecknare får möjlighet att skapa barnserier utan att behöva imitera Carl Barks eller Rune Andréasson. Därmed inget ont om dem eller om dem som verkar i deras efterföljd, säger Ola Hammarlund.


Svårt nå ut

Som Feministiskt Perspektiv tidigare kunnat rapportera har Tivolis ekonomiska problem sin huvudsakliga grund i svårigheten att nå ut till läsarna. Distributionen komineras av Tidsam som delägs av Egmont och många butiker ingår avtal om att bara sälja Egmonts publikationer. För en liten oberoende tidning är det mycket svårt att hamna på butikshyllorna.

– Det går bra för Egmont, så de har ingen orsak att förändra systemet. Butikskedjorna borde vara öppna för att sluta avtal med fler distributörer och förlag än Tidsam och Egmont. Och där har konsumenterna makt att påverka genom att köpa eller inte köpa vad som erbjuds i butik, säger Camilla Nyman.

Och det var just den konsumentmakten som visade sig när nätkampanjen för att rädda Tivoli drog igång. Ironiskt nog berodde dess stora framgång åtminstone delvis just på Egmonts monopolställning. Förlaget var nyligen i blåsväder när den bliv föremål för en annan nätkampanj – en lika löpeldsliknande protest mot de hårt könssegregerande nya barntidningarna Emma och Goal junior.


Hoppfullt läge

Den kampanjen placerade briste på alternativa tidningar för barn på den mediala kartan och beredde marken för Tivolis nödrop, tror Camilla Nyman.

– Stödet vi fått tyder på att det behövs fler tidningar, andra sorters tidningar. Vårt problem har varit att vi inte har synts. Men nu har vi fått många nya prenumeranter som är nyfikna på tidningen och vill stödja alternativ. Tidningen har alltid varit väldigt omtyckt bland de läsare som har upptäckt oss, nu hoppas vi att fler kan få tillgång till den.

Om utgivningen kan återupptas eller ej hänger på vad som händer under de närmaste veckorna, men Camilla Nyman är hoppfull.

– Jag tycker att det är jättekul och viktigt att barn får tillgång till svenska originalserier med en mångfald av bilder och berättelser. Kan vi få fart på tidningen igen är det fantastiskt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: