Både män och kvinnor grips av moralpolisen i en av landets största razzior.

Intensiv jakt på unga i Iran

2011-06-17 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den iranska regimens biträdande polischef, Radan, förklarade en omfattande razzia mot invånare med opassande kläder vid en presskonferens den 14 juni. Opassande klädd är den som inte respekterar den statliga klädnormen. Bland annat motiveras räden med trygghet i städer och brottsbekämpning.

Läs också: Slöja och ansvar debatteras efter gruppvåldtäkt i Iran

– Kvinnor med opassande kläder utsätts för sexuella trakasseriet fyra gånger mer än de som respekterar hijaben i sin helhet, sade Radan.

Den nya kampanjen mot medborgare med opassande klädsel inleddes den 15 juni. 70 000 moralpoliser runt om i hela landet ska ta itu med alla ”influenser från västvärlden” och ”västerländsk kultur och symboler”. Myndigheterna i Iran menar att allt fler ungdomar och kvinnor härmar västerländsk kultur som sprider sig och korrumperar genom satellitkanaler. Årets kampanj kallas inte för ”kampen mot bad-hijab” i likhet med alla tidigare somrar, utan ”kampen mot opassande klädsel” och är betydligt mer organiserad. ”Både män och kvinnor med stötande utseende ska stoppas och varnas”, förklarade polischefen vid sin presskonferens.


Inte bara män och kvinnor

Unga män som bär på smycken, har långt hår eller olämpliga frisörer, klär sig i t-shirt med bilder på kändisar eller hårdrocksmärken ska också gripas. När det gäller kvinnor, handlar det om de små huvuddukarna som inte täcker håret, korta byxor, tajta kläder... De bilförare som kör sådana män och kvinnor kommer att stoppas, bötfällas och få bilen konfiskerad för en vecka, enligt polischefen. Detta innebär i praktiken att buss- och taxichaufförer måste varna sina passagerare och att en del av kontrollen på de offentliga platserna läggs på män, vilket i sin tur ökar trakasserierna mot kvinnor.

Dessutom ska 400 gatukameror i Teheran bevaka medborgarna, enligt biträdande polischef Radan.

Den återkommande traditionella sommarräden i Iran i år gäller inte enbart män och kvinnor, utan även hundar. Från och med den 15 juni får iranier inte rasta sina hundar i parker och på gator, inte heller ha dem i sina bilar. En ökande antal medel- och överklassfamiljer i Teheran skaffar sig hundar som husdjur. Detta anser polischefen vara störande och olagligt. ”De härmar västerlänningar”, säger en annan polismyndighet.


Behovet av extrainsatser

Genom att kontrollera människors utseende och kläder får de styrande en totalkontroll över medborgarnas liv. Men behovet av sådana extrainsatser mot medborgarna kan vara tecken på att de, i ett stort antal, faktiskt inte följer de påtvingade lagarna om klädsel. Varför behöver iranska regimen efter mer än 30 år vid makt fortfarande använda våld och straff för att tvinga folk att respektera de dikterade klädnormerna? Parvin Ardalan, iransk kvinnorättsaktivist och journalist säger till Feministiskt Perspektiv att behovet av den polisiära kampanjen egentligen beror på att regimen blir allt svagare.

- När regimen måste använda så mycket extra resurser mot kvinnors ”icke-godkända” klädsel på gatorna, betyder det att kvinnor inte är rädda för moralpoliser längre, att de trampar över förbudsgränsen hela tiden. Det betyder att de alldagliga åtgärderna inte räcker till längre! Med andra ord minskar regimens legitimitet mer och mer för varje dag.

Ardalan som följer händelserna från sin fristad i Malmö och är i ständig kontakt med aktivisterna i Iran säger att slöja i Iran är en lag och obligatorisk och därför en politisk fråga för folket och en symbol för regimen.

- Men de människor som ifrågasätter denna lag och symbol är nödvändigtvis inte politiskt aktiva eller aktiva motståndare till regimen. Det är iranier i allmänhet som vill leva som de själva väljer. Regimen förlorar sin makt över kvinnorna för varje dag och detta skrämmer dem. En kvinnofientlig regim förlorar till kvinnorna!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: