IKEA anti-fackliga utomlands

2011-06-17 | Charlotte Haider padlock

EKONOMI

”IKEA tillämpar samma koncept i alla länder, till och med när det gäller att köttbullar ska serveras i alla restauranger. Då bör man också kunna ha samma policy när det gäller fackliga rättigheter”.

Europas samlade handelsfackförbund kräver i ett uttalande att IKEA ska tillåta anställda i alla länder att gå med i fackförbund och förhandla om kollektivavtal. Texten ingår i ett uttalande som antogs vid en europeisk kongress i Madrid.

Under kongressen gav fackliga representanter från olika länder i Europa exempel på anti-fackliga attityder och aktiviteter på IKEA:s varuhus.

Globalt avtal

De europeiska fackförbunden kräver nu att IKEA omedelbart inleder förhandlingar om ett globalt avtal som garanterar grundläggande fackliga rättigheter för de anställda.

”Ett sådant avtal måste inkludera fackförbundens rätt att komma till tals med de anställda, rätten att organisera anställda utan motstånd från arbetsgivaren och rätten att förhandla om kollektivavtal för alla IKEA-anställda”, står det i kongressens uttalande.

Skamligt

- Jag skäms å IKEA:s vägnar, för deras attityd i andra länder. I Sverige har vi goda relationer med IKEA och löser frågor i förhandlingar. Men utomlands är det annorlunda, säger Lars-Anders Häggström, Handels förbundsordförande.

Förra fredagen hölls en demonstration utanför IKEA:s varuhus i Madrid, där spanska IKEA-anställda krävde samma behandling som de svenska.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: