Trifa Shakely och Johanna Palmström är Bangs nya chefredaktörer

Bredare tilltal i nya Bang

2011-06-17 | Pernilla Ahlsén padlock

KULTUR

I våras fyllde den feministiska tidskriften Bang 20 år. Samtidigt tog två nya redaktörer över och i nästa vecka kommer deras första nummer ut. FemPers ringde upp Johanna Palmström och Trifa Shakely för att höra vad de vill åstadkomma med tidningen.

FAKTA/JOHANNA PALMSTRÖM

Ålder: 32

Bor: Södermalm i Stockholm

Bakgrund: Journalist och författare. Bland annat har hon producerat utställningen Pushing the limits om kvinnliga aktivister för Kvinna till Kvinna, och tillsammans med Moa Elf Karlén skrivit feministiska handböcker som Slå tillbaka och Ta betalt.


FAKTA/TRIFA SHAKELY

Ålder: 35 år

Bor: Pendlar mellan Göteborg och Stockholm i väntan på en egen bostad i Stockholm.

Bakgrund: Socionom, jurist och aktivist. Bland annat har hon varit med och drivit kampanjen ”Ain't I a Woman” som sett till att kvinnojourer i Göteborg även tar emot papperslösa kvinnor.


FAKTA/BANG

Första numret av Bang kom 1991. Tidningen utkommer med 4 nummer per år och har drygt 2500 prenumeranter. Första numret för den nya redaktionen skickas till prenumeranterna på tisdag. Onsdagen 22 juni är det releasefest på Södra teatern i Stockholm och fredagen 1 juli på Schmäck i Umeå.

– Jag har alltid tänkt att det vore ett drömjobb att jobba för Bang och få vrida och vända på feminismen, säger Johanna Palmström.

Både hon och Trifa Shakely har lång erfarenhet inom den feministiska rörelsen. Johanna Palmström hade tänkt mycket på jämställdhet, och förstod att det var feminist hon var, när hon läste Under det rosa täcket av Nina Björk i gymnasiet. Sedan dess har hon själv skrivit flera böcker om jämställdhet tillsammans med Moa Elf Karlén.

Trifa Shakely fick sitt feministiska uppvaknande när hon kom över en bok av den egyptiska författaren Nawal El Saadawi.

– Jag växte upp i en familj där alla var politiskt aktiva. Mina föräldrar var gerillasoldater inom den kurdiska befrielserörelsen och vårt hem har alltid präglats av politiska diskussioner. Jag kom tidigt i kontakt med vänsterideologin och tänkte mycket på hur maktfördelningen såg ut i samhället. När jag var 14 år läste jag Nawal El Saadawi och hon gav mig de verktyg jag behövde för att analysera det politiska läget ur ett feministiskt perspektiv, säger hon.


Mer aktivism

Att båda redaktörerna har en bakgrund som feministiska aktivister kommer nog att märkas i tidningen, tror Johanna Palmström.

– Både genom att vi vill att fler aktivister ska skriva i Bang och att vi kommer att skildra aktivisters arbete runt om i världen, säger hon.

Det första egna numret, som skickas ut till prenumeranterna i nästa vecka. handlar om motstånd och har fått titeln ”taktiksnack”.

– I förra numret såg redaktionen tillbaka på de 20 år som gått, så nu ville vi vända blicken mot det som händer här och nu, säger Johanna Palmström.

– I stället för att fokusera på det vi gör motstånd mot ville vi visa på kapaciteten och den enorma organisering som pågår inom feminismen. Vi har tittat på villkoren för feminismen i dag och lyfter fram olika strategier och metoder för att föra fram våra frågor, säger Trifa Shakely.


Bredare tilltal

När de nya redaktörerna tog över tidningen hade Bang drygt 2 500 prenumeranter och de hoppas att den siffran ska öka under deras tid på redaktionen. De vill göra Bang mer inkluderande, för att fler läsare ska kunna tillgodogöra sig innehållet och den feministiska analysen.

– Bang startades på universitetet och har en historia av att vara ganska akademisk. Vi tänker fortsätta att presentera nya teorier och analyser, men vill samtidigt ha ett tillgängligare tilltal. Vi vill göra det mindre komplicerat utan att för den sakens skull förenkla. Det blir en stor utmaning, säger Johanna Palmström.

– Vi vill även göra Bang roligare och mer inbjudande med mer skönlitteratur och konst. Tanken är att tidningen ska vara ett forum för alla som vill diskutera feminism, kultur och intersektionalitet, säger Trifa Shakely.

Dessutom kommer de att satsa mycket på webben.

– Papperstidningen har sina fördelar, men innebär en ganska ensidig kommunikation. På webben kan vi ha direktkontakt med läsarna, och plocka upp diskussioner och idéer på ett bättre sätt. Där kan vi även blanda in andra medier vilket ökar den konstnärliga bredden och öppnar upp för fler samarbeten, säger Trifa Shakely.


Framtida frågor

Under åren som gått har många ämnen stötts och blötts i Bang. Vilka frågor tycker ni att feminismen bör diskutera i dag?

– Det är svårt att säga en enskild fråga för det är viktigt med ett feministiskt perspektiv inom alla områden. Men en fråga som känns viktig är vad som ska ingå i välfärdssamhället och vilka som får ta del av det. Jag är också oroad över diskussionen om rätten till abort som kommer upp med jämna mellanrum. Där måste vi se till att möta abortmotståndarnas argument. En tredje fråga som känns viktig är asylpolitiken där vi måste synliggöra kvinnors och hbt-personers asylskäl, säger Johanna Palmström.

Trifa Shakely håller med:

– De senaste åren har en våg av konservatism och högerextrema idéer sköljt över Sverige och resten av Europa. Feminismen måste göra upp med samtliga maktordningar och bana vägen för ett kompromisslöst arbete mot rasism och dess koppling till sexism och homofobi.

Bang har funnits i tjugo år och trots en väldigt begränsad budget är det få skribenter som tackar nej till att delta. Vad är Bangs styrka?

– Det är nog en kombination av att många känner så mycket för tidningen och de ämnen de skriver om. Men också att Bang alltid har varit ett forum för feministiskt intresserade att diskutera på andra villkor än i andra medier. I Bang är feminismen utgångspunkten, man behöver inte börja från början, säger Johanna Palmström.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: